Počinje 10. Vip Zagreb Jazz Festival

Proljetni dio 10. Vip Zagreb Jazz Festivala počinje danas nastupom vokalistice i dvostruke dobitnice Grammyja Cassandre Wilson, a do ljetne pauze slijede koncerti Amire Medunjanin, trija Carle Bley i Dee Dee Bridgewater.

Nakon pauze, kako je najavio direktor Festivala Dražen Kokanović, festivalski program počinje koncertom slavnog Waynea Shortera, jednoga od najvećih jazz saksofonista i skladatelja svih vremena. Uslijedit će koncert Bill Frisell Quarteta, predvođenog grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom današnjice, a nakon toga stiže Anat Cohen Quartet, na čelu s talentiranom klarinetisticom i saksofonisticom.

Na Festivalu će nastupiti i Gary Burton, poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice, što je postalo model za generacije jazz-vibrafonista u posljednja tri desetljeća. Ovaj će grammyjevac, također, nastupiti u formaciji kvarteta. Nakon njih u Zagrebu će se predstaviti Medeski Scofield Martin Wood.

Američki jazz-glazbenik kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent te višestruki dobitnik nagrade Grammy Christian McBride nastupit će u formaciji trija, a održat će i koncert Jazz orkestrom HRT-a. Popis inozemnih gostiju Festivala završava s američkim jazz-triom The Bad Plus, a od hrvatskih glazbenika nastupit će Matija Dedić, Šimun Matišić, Saša Nestorović Ensemble i Davor Križić Experiment.