Otvoren hrvatski štand na Londonskom sajmu knjiga

Predavanje kultnog njujorškog urednika Richarda Nasha i predstavljanje književnog festivala "Lit Link/Književna karika" prva su događanja kojima će danas zaživjeti hrvatski štand na Londonskom sajmu knjiga koji se ove godine održava od 8. do 10. travnja.

Aktivnosti na štandu počele su već jutros, okupljanjem hrvatskih pisaca, urednika i nakladnika. Ove godine na sajmu imamo šestero gostujućih hrvatskih autora - Dašu Drndić, Edu Popovića, Nikolu Petkovića, Ivana Sršena, Dinka Telećana i Kristiana Novaka. Uz njih, tu su i predstavnici hrvatskih nakladničkih kuća Sandorfa, Frakture i Algoritma i na štandu se već od jutros održavaju unaprijed dogovoreni sastanci s britanskim izdavačima, agentima i prevoditeljima, ali zaustavljaju se i brojni zainteresirani slučajni prolaznici, kazala je za Hinu selektorica programa Susan Curtis-Kojaković, urednica Istros Booksa i idejna začetnica hrvatskog štanda.

Nash će danas na hrvatskom štandu govoriti o mogućnostima u hrvatskom izdavaštvu i izgledima malih jezika na velikim tržištima. Slijedi predstavljanje festivala "Lit Link/Književna karika", prošle godine prvi puta održanog u Puli, Rijeci i Zagrebu, posebnog po tome što osim predstavljanja inozemnog književnog stvaralaštva domaćoj publici ima za cilj promidžbu hrvatske književnosti u inozemstvu.

Program organiziraju Ministarstvo kulture i Hrvatsko društvo pisaca (HDP) u suradnji s britanskim izdavačem Istros Books, a obuhvaća brojne diskusije i događanja na samom štandu i nekoliko drugih lokacija u Londonu s ciljem promidžbe hrvatske književnosti u Velikoj Britaniji.

Sutra, 9. travnja, hrvatsko veleposlanstvo u Londonu bit će domaćin rasprave s temom "Literarni kvartet - večer posvećena hrvatskome pismu" u londonskom Europe Houseu. Događanje će voditi pisac, književni kritičar, prevoditelj i scenarist Nikola Petković, predsjednik HDP-a. U toj "večeri riječi i ideja" sudjelovat će Daša Drndić, Edo Popović, Dinko Telećan i Kristian Novak.

Isti dan, Roman Simić-Bodrožić na hrvatskom će štandu predstaviti posebno izdanje književnog časopisa "Relations" HDP-a na engleskom jeziku. Posebno izdanje predstavit će neke od autora koji su oblikovali hrvatsku literarnu scenu u 90-tim godinama prošloga stoljeća a nastavljaju to činiti i danas, te niz autora čije su kratke priče osvojile nagrade i priznanja, kao i brojnu i vjernu čitateljsku publiku.

Časopis se tiska dvaput godišnje i to jednom na engleskom, a jednom na njemačkom jeziku. Posvećen je hrvatskoj suvremenoj prozi i financiran sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Nije u prodaji već se distribuira kao promidžbeni materijal koji se šalje po književnim sajmovima diljem svijeta, te na slavističke odsjeke sveučilišta i fakulteta u inozemstvu.

Među ovogodišnjim gostima Londonskog sajma knjiga su i mladi pisac Ivan Sršen te urednik nakladnika Algoritam Kruno Lokotar, kao samo jedan od niza predstavnika hrvatskih nakladnika koji će se ove godine predstaviti u Londonu.