DORH: Hernadi iznio neistine

Državno odvjetništvo i USKOK nisu željeli komentirati intervju predsjednika Uprave mađarskoga MOL-a Zsolta Hernadija RTL-u, no to su ipak učinili zbog velikog interesa novinara. Tvrde da Hernadi nije govorio istinu, ali da on kao okrivljenik može iznositi svoju obranu na način koji smatra da je za njega najpovoljniji.

Ističemo, DORH, to jest USKOK, u lipnju 2011. godine pokrenuo je istragu, a u ožujku 2014. podignuo optužnicu protiv Hernadija te protiv njega nikada nije Mađarskoj ustupio kazneni progon. Dakle, u Mađarskoj protiv okrivljenika Hernadija nije vođena nikakva istraga, nego je u toj zemlji istraga prekinuta protiv nepoznatog počinitelja s objašnjenjem da počinjene radnje nisu kazneno djelo.
Isto tako, nisu točne Hernadijeve izjave da mu Državno odvjetništvo nije poslalo poziv za ispitivanje te kako nije obaviješten da se protiv njega u Hrvatskoj vodi kazneni postupak. Naime, USKOK je više puta preko međunarodne pravne pomoći tražio da se on ispita u svojstvu okrivljenika. Međutim, mađarska mjerodavna tijela to su četiri puta odbila, pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa.

Upravo suprotno, davanjem mita bivšemu premijeru, ugroženi su hrvatski nacionalni interesi,
poručuje DORH. 


Hernadijev intervju oštro je komentirao predsjednik Ivo Josipović. Ustvrdio je da je intervju možda trebao biti određeni pritisak na hrvatska državna tijela. Međutim, izrazio je uvjerenje kako nema te osobe, ni u Hrvatskoj ni izvan nje, koja može izvršiti pritisak na Vrhovni sud ili Državno odvjetništvo pri donošenju odluke.