"Runda kratkog" - novi program kratkometražnog filma u MM centru

"Runda kratkog" - naziv je novog programa kratkometražnih domaćih filmova raznih žanrova, kojemu je cilj omogućiti publici da se upozna s, u kinima zanemarenom, formom kratkoga filma. Program počinje danas u MM centru Studentskoga centra.

Prikazivat će se eksperimentalni, igrani, dokumentarni i animirani filmovi, a o raznolikosti žanrova svjedoči i izbor filmova za premijernu večer "Runde kratkog". Tada će na programu biti "Proljeće na baušteli" Željka Radivoja, "Miramare" Michaele Muller, "Mušice, krpelji i pčele" Hane Jušić, "Lutka kao..." Sonje Tarokić, "Danil Ivanović, you are free" Petre Zlonoga, "Plac" Ane Hušman, "Nije da znam nego je to tako" Tanje Golić i "Mala Smrt" Damira Čučića.

Već niz godina svjedoci smo kako kratkometražni dio naše kinematografije ujedno predstavlja i njen najkvalitetniji dio, no unatoč tome ima ograničene kanale distribucije svojih sadržaja, stoji u najavi programa.

Runda kratkog, projekt Kulture promjene SC-a i Kinokluba Zagreb, pokušat će na duge staze promovirati kratkometražnu formu kao estetski progresivniju, autorski zaigraniju te nepravedno zapostavljenu, a prije projekcija održat će kratki razgovori s autorima, dodaje se.

Program je ove godine uveden kao svojevrsna najava skorašnjih Dana hrvatskog filma, koji je također posvećen filmovima kratkog i srednjeg metra, no održavat će se i u sklopu tog festivala (16. te 24. travnja), te nastaviti nakon njegova završetka.