Ukinuta sudska zabrana na više od 1000 umjetničkih djela

Državno odvjetništvo Augsburga na jugu Njemačke objavilo je da je ukinulo sudsku zabranu na raspolaganje s više od tisuću umjetničkih djela pronađenih kod Corneliusa Gurlitta, od kojih su neka oteta tijekom nacističkog režima.

Nacističko blago: Još 60 slika pronađeno kod Gurlitta

Gurlitt (81) je u ponedjeljak postigao dogovor s njemačkom saveznom državom Bavarskom da će vratiti djela koja su nacisti ukrali od osoba koje na njih imaju pravo, a koje trebaju biti identificirane u roku od godinu dana.

U sklopu tog dogovora, državno odvjetništvo Augsburga je navelo u prioćenju da ukida sudsku zabranu izrečenu prije više od dvije godine nakon otkrića umjetničkih djela u stanu osamdesetogodišnjaka u Muenchenu.

U trenutku kada je cijela kolekcija zaplijenjena, državno odvjetništvo Augsburga je bilo uvjereno u zakonitost te mjere, precizira se. Ali nove informacije do kojih su došli tijekom istrage su omogućile novu procjenu pravnog stanja tih djela.

Njemačko pravosuđe je preciziralo da se nastavlja istraga o Gurlittovoj fiskalnoj prijevari.

Prije dvije godine, tom sinu trgovca umjetninama burne prošlosti tijekom III. Reicha je njemačko pravosuđe konfisciralo slike koje su pripadale njegovom ocu u sklopu istrage o fiskalnoj prijevari.

Odvjetnik Corneliusa Gurlitta, Tido Park danas je rekao da će ukidanje sudske zabrane na djela pozitivno djelovati na povrat časti njegovog klijenta. To je dobar dan za Corneliusa Gurlitta, zaključio je.