Počinje 14. Naj naj naj festival

Počinje tradicionalni međunarodni dječji festival 14. Naj, naj, naj festival koji se održava u kazalištu Žar ptica. Trajat će do 16. travnja. Tijekom šest dana bit će izvedeno 14 predstava iz zemlje i inozemstva prema izboru programske selektorice, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac.

Zagrebačkoj publici svoja najbolja ostvarenja prikazat će dječja kazališta iz cijele Hrvatske, dok će u međunarodnoj konkurenciji gostovati kazališne grupe iz ruske republike Jakutske, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Slovenije.

Sve predstave prati stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u 10 kategorija na zatvaranju festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar-ptice. Ulazak na sve predstave je besplatan kako bi se svakom djetetu omogućilo da školske praznike provede u kazalištu.

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2000. s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika. Festival je od 2007. prerastao u međunarodni, čime je festivalska konkurencija obogaćena različitim pristupima kazališnoj umjetnosti za djecu, koju svaka zemlja gost donosi kao specifičnost.

U emisiji Hrvatska uživo gostovale su ravnateljica Gradskog kazališta Žar-ptica Marija Sekelez te dramaturginja i teatrologinja, izbornica ovogodišnjeg Naj, naj, naj festivala, Mira Muhoberac. Njihov razgovor pogledajte u videoprilogu.