Festival "Američko kazalište u Zagrebu" u ZKM-u

Žena je središnja tema festivala "PS122 - Američko kazalište u Zagrebu" na kojemu će kazališne skupine newyorške downtown scene okupljene oko teatra "PS122" izvesti tri predstave, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Dubravka Vrgoč.

Festival će trajati od subote, 12. travnja do srijede, 16. travnja i na njemu će biti prikazane predstave "Smetnja vida" Christine Masciotti u režiji Richarda Maxwella i u izvedbi New York City Players, autorski projekt Tine Satter "Galeb (Misleći na tebe)" te solo projekt glumice i plesačice Okwui Okpokwasili i redatelja Petera Borna.

Ističući kako je Zagreb jedini grad nakon Pariza, Strasbourga i Toulousea u kojem će tijekom jednomjesečne turneje nastupiti poznati autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni oko teatra "PS122", Vrgoč je rekla da je riječ o tri različite predstave kojima je u središtu tema žene.

Predstave se bave problemima s kojima se suočavaju suvremene žene, ženskim sudbinama i slično. Teme su univerzalne i nema razlike radi li se o New Yorku ili Zagrebu, rekla je.

Predstave "Smetnja vida" i "Bronx Gothic" bit će izvedene u ZKM, a predstava "Galeb (Misleći na tebe)" u Muzeju suvremene umjetnosti.

Ravnateljica ZKM-a najavila je da će se festival nastaviti i iduće godine.

U videoprilogu pogledajte gostovanje ravnateljice ZKM-a Dubravke Vrgoč u emisiji Hrvatska uživo.