U Ukrajini vrije - mobilizirani rezervisti krenuli prema Slavijansku

U Ukrajini opet vrije! Tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su mobililizirani rezervisti koji kreću prema Slavijansku, gradu na istoku zemlje. Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održat će se u nedjelju navečer po newyorškom vremenu, nakon što je Rusija zatražila njezino održavanje. Režim u Kijevu do ponedjeljka ujutro dao je ultimatum proruskim separatistima koji drže vladine zgrade na istoku zemlje da polože oružje.

U antiterorističkoj operaciji koju su pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je mrtvih i ranjenih s obje strane, izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

S naše strane je ubijen časnik sigurnosnih službi, napisao je Avakov na stranici Facebooka, spominjući i pet ranjenih među lojalistima. Među separatistima ima i žrtava, dodao je ministar.


Ukrajina namjerava pokrenuti opsežnu antiterorističku akciju protiv Rusije


Ukrajinske vlasti namjeravaju pokrenuti opsežnu antiterorističku operaciju u koju će biti uključena i vojska protiv proruskih separatista, rekao je prijelazni predsjednik Oleksander Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

Optužio je Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine, dan nakon serije napada proruskih oružanih skupina na istoku zemlje. Nećemo dopustiti da Rusija ponovi scenarij s Krima u regijama na istoku, rekao je Turčinov, dodajući da svi oni koji podupiru agresore i okupatore i vode oružani borbu protiv Ukrajine neće izmaći kazni i odgovornosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je najava vlasti u Kijevu da će mobilizirati vojsku protiv proruskih militanata u istočnoj Ukrajini "kriminalni nalog", objavila je agencija Interfax.

Odlučno osuđujemo pokušaje korištenja sile protiv prosvjednika i aktivista .. Posebno smo zgroženi kriminalnim nalogom (ukrajinskog privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova) da koristi vojsku protiv prosvjednika, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Zapad mora dovesti svoje ukrajinske saveznike pod kontrolu. Sada je na Zapadu odgovornost da spriječi građanski rat u Ukrajini, kaže priopćenje.

Nitko na Zapadu nije očekivao da će Putin ići tako daleko i duboko. Očito je sve pripremano ranije. Za Krim je bilo jasno: sad ili nikad, a za ostali dio Ukrajine, odnosno rusofono područje te zemlje, vjerojatno se ravna logikom - vidjet ćemo, rekao je za središnji Dnevnik vojni analitičar Fran Višnar.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu!


Ukrajina: Avakov ne isključuje uporabu sile na istoku zemlje

Akcija je pokrenuta protiv proruskih aktivista koji su jučer gotovo potpuno preuzeli nadzor nad Slavjanskom te zauzeli i policijsku zgradu u Donecku. Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Neka nam Bog pomogne, napisao je ministar na Facebooku kada je pokrenuta akcija. Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi. Poruke na različitim društvenim mrežama spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što zasad nije moguće neposredno potvrditi.

Sinoć je ministar Avakov osudio rusku agresiju nakon niza napada cijeli dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom. Ukrajinsko Vijeće sigurnosti okupilo se sinoć na trosatnom sastanku nakon napada na istoku, ali poslije sastanka nije objavljena nijedna odluka.

Rasmussen pozvao Rusiju da smiri napetosti i ne krivi druge

Želi li Rusija doista smiriti krizu u Ukrajini, treba prestati kriviti druge za akcije koje sama poduzima, povući svoje vojnike, poštovati međunarodne obveze i opet početi graditi povjerenje, poručio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

U članku na stranicama NATO-a Rasmussen piše da je 2009., kada je stao na čelo Saveza, objavio da mu je cilj graditi istinsko strateško partnerstvo s Rusijom i da se u tome napredovalo suradnjom u borbi protiv terorizma, gusarstva i jačanjem sigurnosti u Afganistanu. Danas Rusija ne govori i ne ponaša se kao partner, već kao neprijatelj, poručuje Rasmussen.

Optužbama na račun NATO-a Rusija prikriva kršenja vlastitih obećanja, miješanje u unutarnja pitanja Ukrajine i eskalaciju. Ako je Rusija iskrena u svojoj opredijeljenosti za dijalog, treba povući desetke tisuća svojih vojnika s ukrajinske granice koje je bez ikakva opravdanja rasporedila jer u protivnom bilo kakvi razgovori neće biti dijalog, već diktat. Rusija je rasplamsala krizu okupacijom Krima i poticanjem referenduma o pripojenju Rusiji. Izolirana je u svijetu i pred njom je izbor kriviti druge za vlastite akcije ili povući vojnike, početi poštovati međunarodne obveze i ponovno početi graditi povjerenje, piše Rasmussen. 

Ukrajina će separatiste tretirati kao teroriste


Ban Ki-moon poziva na mir i dijalog u Ukrajini

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je sve protagoniste ukrajinske krize da se maksimalno suzdrže te da dijalogom smanje napetosti.

Izrazivši veliku zabrinutost zbog sve veće opasnosti od sukoba, Ban Ki-moon je pozvao sve strane da nastoje smanjiti napetost te da poštuju zakon, ističe se u priopćenju UN-a.

Proeuropska ukrajinska vlada optužila je Rusiju za agresiju nakon niza napada proruskih naoružanih skupina u gradovima na istoku Ukrajine, kojoj više nego ikad prijeti zaoštravanje krize.


Kerry prijeti Rusiji 'dodatnim posljedicama'

U telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, američki državni tajnik John Kerry jasno je kazao da će ako Rusija ne poduzme mjere za smanjenje napetosti i povlačenje svojih postrojbi s granice s Ukrajinom, biti dodatnih posljedica, kazao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Upozorenje je dano nakon što je Washington najavio sankcije protiv šest dužnosnika s Krima, među kojima su zamjenik premijera koji je olakšao organiziranje referenduma na Krimu i čelnici tvrtki za opskrbu plinom, osumnjičenih da prijete miru i stabilnosti u Ukrajini.