Istekao ultimatum Kijeva proruskim separatistima

Ultimatum ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je, no ruske su zastave i dalje na zgradama u Slavjansku koje su zauzeli te nema znakova da su spremni poštovati zahtjeve Kijeva, javlja Reuters. U 9 sati po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

Suočene s pobunom rusofonih separatista na istoku Ukrajine, proeuropske vlasti u Kijevu pokrenule su u nedjelju ujutro veliku protuterorističku operaciju svojih oružanih snaga, podsjeća AFP. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je da je u toj protuofenzivi protiv separatista među borcima odanima Ukrajini jedna osoba poginula, a pet ranjeno te da ima žrtava i među separatistima. Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov u nedjelju navečer dao je pobunjenicima rok do osam sati ujutro u ponedjeljak da polože oružje, povuku se i napuste zauzete vladine zgrade, a u zamjenu će dobiti oprost.

Rusija je prozvala Kijev da vodi rat protiv vlastitog naroda i zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a koja se pretvorila u dijalog gluhih zbog suprotstavljenih stajališta između zapadnih zemalja i Rusije.

Lavrov: Licemjerje prelazi sve granice

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi istočne rusofone pokrajine trebale biti uključene u pisanje novog ustava kako bi suodlučivale o obliku buduće države Ukrajine te je poručio da raspad Ukrajine nije u interesu Rusije, već ona želi da Kijev prema svim svojim građanima jednako postupa.

Raspad Ukrajine nije u ruskome interesu, već Moskva želi da središnje vlasti u Kijevu postupaju jednako prema svim građanima, rekao je Lavrov te zatražio objašnjenje o posjetu direktora američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Kijevu.

Sjećamo se da je nasilje na Majdanu (središnji trg u Kijevu koji je bio središte proeuropskih prosvjeda) završilo desecima i desecima mrtvih, a Zapad je to nazvao demokracijom, dok s druge strane naziva terorizmom mirne prosvjede koji se sada odvijaju na jugoistoku, rekao je Lavrov i zaključio: To licemjerje prelazi granice.

U jučerašnjoj akciji snaga proeuropske vlade protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je mrtvih i ranjenih na obje strane.

Zbog stanja u Ukrajini sinoć je održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti. Zapadne su zemlje optužile Rusiju da je rasporedila desetke tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice i da ih drži u pripravnosti prema uzoru na invaziju na Krimu. Satelitske slike pokazuju da je između 35 i 40 tisuća ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom. Opremljeni su bojnim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom, izjavili su predstavnici Velike Britanije i Francuske.

Sjedinjene Države spremne su pojačati sankcije protiv Moskve, ako se nastave proruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, ali nije jasno hoće li nove mjere dobiti europsku potporu.

O stanju u Ukrajini u Bruxellesu raspravljaju i europski ministri vanjskih poslova.