Ukrajina: Separatisti koji ne predaju oružje će biti likvidirani

Proruski separatisti koji ne predaju oružje bit će likvidirani, rekao je na istoku Ukrajine general Valerij Krutov, drugi čovjek ukrajinskih specijalnih snaga koji zapovijeda "antiterorističkom" operacijom.

General Krutov, zapovjednik antiterorističkog centra 40 km sjeverno od grada Slavjanska, rekao je da su neidentificirani ljudi koji su zaposjeli grad specijalne ruske snage koje imaju puno iskustva u sukobima. To je težak neprijatelj. Više od 300 stiglo ih je u ponedjeljak u regiju i većina je raspoređena u Slavjansku, dodao je.

Prosvjednici i neidentificirane oružane skupine vodile su niz proruskih upada u nekoliko gradova na istoku zemlje. Rusija je upozorila svog susjeda protiv uporabe sile protiv pobunjenika.

Počela akcija protiv proruskih prosvjednika

Oleksandr Turčinov, privremeni ukrajinski predsjednik, izjavio je da je na istoku Ukrajine počela vojna operacija protiv proruskih prosvjednika. Antiteroristička operacija počela je u ranim jutarnjim satima u regiji Doneck, rekao je Turčinov. U Donecku se nalazi većina proruskih separatista, javlja The Wall Street Journal.

Rusija ima vrlo grube planove za destabilizaciju juga i istoka Ukrajine i izvan istočne regije Doneck u kojoj već nekoliko dana traje pobuna proruskih pobunjenika, rekao je Turčinov. Žele zapaliti istok i jug Ukrajine, od Harkiva do Odese. Cilj naše operacije je zaštititi ukrajinske građane, prekinuti teror, kriminal i pokušaje komadanja zemlje, rekao je Turčinov.

Ukrajina je uskratila vodu Krimu i na istoku zemlje pokrenula novu antiterorističku akciju. Vojska je ušla u predgrađe Slavjanska u Doneckoj regiji. Riječ je navodno o 500-tinjak vojnika, 20 oklopnih vozila i nekoliko autobusa. No nisu još stigli do središta grada, do barikada i zgrada koje drže proruski separatisti.

Kolone tenkova i transportera probijaju se kroz sela istočne Ukrajine. U nekim ih mjestima stanovnici pokušavaju zaustaviti stvarajući živi zid.

Mobilno telefoniranje je otežano, mnogo je kontradiktornih informacija, posljednja je da su proruski separatisti zauzeli međunarodnu zračnu luku u Donecku. I u Luhansku je u tijeku mobilizacija i naoružavanje proruskih separatista. Na granici Ukrajine i Rusije s ruske strane je oko 40.000 vojnika.

Europski ministri obrane raspravljaju o mjerama koje će jamčiti sigurnost zemljama istočne Europe, posebno baltičkim državama te Poljskoj i Rumunjskoj. Kako bi se stanovništvu tih zemalja pružio osjećaj sigurnosti, NATO je onamo privremeno poslao zrakoplove radare tipa Awacs.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je Rusiju da smanji svoj pritisak u ukrajinskoj krizi tako da povuče svoje trupe koje su razmještene blizu granice. Iznimno sam zabrinut zadnjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice, rekao je Rasmussen po dolasku na sastanak ministara obrane EU-a. Pozivam Ruse da povuku svoje trupe kako bi se okončala destabilizacija Ukrajine te pokažu da ta zemlja ne podupire nasilje proruskih separatista, kazao je.

Rasmussen bi europskim ministrima trebao predstaviti mjere što ih je poduzeo Atlantski savez, a cilj je jamčiti sigurnosti zemljama istočne Europe, osobito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumunjskoj. Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti, ondje su privremeno poslani zrakoplovi-radari tipa Awacs. I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca-bombardera tipa F-15, dvanaest tipa F-16 te tri transportna zrakoplova u Poljsku. Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija, izrazile su spremnost poslati onamo svoje zrakoplove ako to od njih zatraži NATO.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je sinoć ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD prednost daje diplomatskom rješenju krize u Ukrajini te je kritizirao Rusiju za poduzimanje akcija koje ne vode u tom smjeru. Predsjednik je jasno rekao da je diplomatski put otvoren i da mi takvom putu dajemo prednost, ali da ono što čini Rusija nije u skladu s time niti vodi u tom smjeru, rekao je visoki dužnosnik američke administracije o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

Obama je rekao Putinu da je Kijev iznio stvarne ponude koje se odnose na prenošenje vlasti na lokalne vlade u zemlji. To je nešto o čemu trebaju odlučivati Ukrajinci, rekao je te dodao kako je razgovor, koji je opisan kao iskren i izravan, obavljen na zahtjev Rusije.

SAD ne razmišlja o vojnoj pomoći Ukrajini, šef CIA-e bio u Kijevu

Razmišljamo o različitim mogućnostima kako bismo iskazali čvrstu potporu Ukrajini. Ne razmišljamo aktivno o vojnoj pomoći, ali preispitujemo oblike pomoći koju bismo mogli pružiti, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Direktor CIA-e John Brennan boravio je ovog vikenda u Kijevu u sklopu radnog posjeta Europi, u trenutku kada je istok Ukrajine pritisnut teškom krizom, potvrdio je glasnogovornik Bijele kuće.

"Prosvjedi - rezultat nedostatka volje i sposobnosti Kijeva"

Vladimir Putin opovrgnuo je u razgovoru s Barackom Obamom da se Kremlj upleće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoristi svoj utjecaj i spriječi krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja. Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom, priopćio je Kremlj.

Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće, dodaje se. Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upleće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama te da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novog ustava.

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju.

Dijalog Kijeva s istokom korak u pravom smjeru

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao kako pozdravlja znakove da je vlada u Kijevu spremna na dijalog sa separatistima u istočnoj Ukrajini nazivajući takve signale korakom u pravom smjeru, javila je agencija Interfax.

Agencija Itar-Tass javlja pak da je Lavrov izjavio kako traži od Kijeva da prestane slati sigurnosne snage na istok te da je uporaba sile neprihvatljiva i da su zemlji potrebne ustavne reforme.

Šimonovićevo izvješće: Rusi na istoku Ukrajine izmišljali napade

Etnički Rusi na istoku Ukrajine lažno su tvrdili da su izloženi napadima kako bi opravdali rusko upletanje u Ukrajinu, navodi se u izvješću UN-ova ureda za ljudska prava objavljeno u Ženevi. Iako je bilo nekih napada protiv etničke ruske zajednice, oni nisu bili ni sustavni niti rašireni, navodi se u izvješću napisanom nakon dva posjeta Ukrajini UN-ova podtajnika za ljudska prava Ivana Šimonovića.
 
Fotografije prosvjeda na Majdanu, mnogostruko pretjerane priče o zlostavljanju etničkih Rusa, pogrešna izvješća da ukrajinski nacionalisti dolaze naoružani na Krim kako bi se obračunali s tamošnjim Rusima sustavno su korišteni za stvaranje ozračja straha i nesigurnosti kako bi se osigurala veća podrška integraciji Krima u Rusku Federaciju, navodi se u izvještaju koji je zaključen s događajima 2. travnja.

Na Krimu, gdje je 16. ožujka održan referendum o secesiji, bilo je zlostavljanja i arbitrarnih uhićenja civila i novinara koji nisu podupirali referendum. Dužnosnici UN-a dobili su mnogo informacija o namještanju glasova na referendumu.