Izložba Matisseovih kolaža u Tate Modernu

Izložba kolaža francuskoga slikara Henrija Matissea, koja obuhvaća 130 djela iz posljednje faze njegova stvaralaštva, otvara se ovoga tjedna u londonskom muzeju Tate Modern.

Tijekom više od pola stoljeća Henri Matisse stvorio je impresivan opus, a ova izložba posvećena je posljednjem poglavlju njegova umjetničkog rada kada se okreće kolažu. Nakon operacije kojoj je podvrgnut 1941. njegovo se zdravlje počelo pogoršavati do te mjere da više nije mogao slikati pa su kolaži postali njegov glavni umjetnički izraz.

Ova izložba obuhvaća djela nastala u razdoblju od 1936. do 1954. - od suncokreta, plesača, prizora iz cirkusa pa sve do slavnoga "Puža" iz 1953. Među izlošcima su i "Sjećanje na Oceaniju" te deset metara dugačka "Velika kompozicija s maskama" također iz 1953. Prvi put su zajedno izložena i četiri "Plava akta" nastala početkom pedesetih godina prošloga stoljeća.

Izložba u Londonu ostaje do 7. rujna, a nakon toga se seli u newyoršku MoMA-u.

Henri Matisse (1869.-1954.) počeo je kao postimpresionist na trag Cezannea i Gauguina, a od 1905. glavni je predstavnik fovizma. Slikao je ženske likove, aktove, mrtve prirode, interijere, krajolike s juga Francuske i portrete. Radio je i grafičke listove, kereamiku, nacrte za vitraje te scenografiju i kostimografiju za balet. Ilustrirao je mnogobrojna književna djela, među kojima Charlesa Baudelairea i Stephanea Mallarmea.