Žestoki sukobi u istočnoj Ukrajini

Na istoku Ukrajine od jučer traje akcija vlasti protiv proruskih separatista. Vojno-policijske snage zauzele su zračnu luku u blizini Kramatorska te ušle u Slaviansk. Poginule su najmanje četiri osobe. Mediji javljaju da je u Kramatorsku srušen jedan borbeni zrakoplov. Ta informacija nije službeno potvrđena, niti se navodi tko je njime upravljao.

Također, tridesetak maskiranih proruskih separatista naoružanih kalašnjikovima preuzelo je kontrolu nad gradskom vijećnicom u istočnome ukrajinskom gradu Donecku. Zahtijevaju održavanje referenduma. Policija nije intervenirala, rekao je glasnogovornik grada Donecka Maksim Rovinski.

Vlasti u Kijevu poručile su da će separatisti koji ne predaju oružje biti - ubijeni.

U Kramatorsku se nalazi sedam ukrajinskih oklopnih vozila. Riječ je o, javljaju agencije, 'pokazivanju mišića' ukrajinskih oružanih snaga. Vlada u Kijevu pokušava postupno vratiti kontrolu nad deset gradova na istoku zemlje u kojima su proruske paravojne snage zauzele pojedine važne lokacije.

Ukrajina: Na istoku zemlje djeluju isti ruski agenti kao na Krimu

U akcijama na istoku Ukrajine sudjeluju isti ruski agenti koji su bili razmješteni na Krimu prije pripojenja tog poluotoka Rusiji, rekao je glasnogovornik specijalne ukrajinske službe za kontrašpijunažu Vitalij Najda.

Isti agenti zauzeli su krimski parlament. U trag smo im ušli preko njihovih komunikacija, rekao je Najda na konferenciji za novinare. Dodao je da su ruski agenti zaduženi za poticanje maksimalne destabilizacije na ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinsku vojnu akciju oštro je osudio ruski predsjednik Vladimir Putin, a Bijela kuća poručila je da je opravdana zbog prijetnji pravnom poretku zemlje.

State Department priopćio je da predviđa nove sankcije Rusiji, ali i da nikakva akcija vjerojatno neće biti poduzeta prije sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i SAD-a te visoke predstavnice EU-a sutra u Ženevi.

Na sjednici vlade ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je da Rusija prestane, kako je ustvrdio, izvoziti terorizam. Dovedeno je u pitanje i održavanje mirovne konferencije u Ženevi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio je da, ako ukrajiinske vlasti ne prekinu akcije na istoku zemlje, Moskva neće sudjelovati u pregovorima. Ne možete slati tenkove i pregovarati u isto vijeme, istaknuo je.

Ukrajinski veleoslanik pri UN-u Jurij Klimenko rekao je da se Ukrajina protivi pregovorima u kojima bi joj Rusija pokušala nametnuti unutarnji ustroj u smjeru federalizacije zemlje. Ponovio je da je Ukrajina spremna iskoristiti sva sredstva za samoobranu, u skladu s poveljom UN-a.

Ukrajna je na rubu građanskog rata, to je strašno, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Protivnici kijevskih vlasti na istoku Ukrajine i dalje zahtijevaju održavanje referenduma o statusu regija, od kojih neke traže federalizaciju države, a druge su osnovale tzv. nezavisne narodne države, uz istaknute ruske zastave na zauzetim upravnim zgradama.        

Lavrov: Centralizirana država u Ukrajini više ne funkcionira

Model centralizirane države u Ukrajini više ne funkcionira, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, zauzimajući se za uvođenje federalnog uređenja uoči održavanja pregovora presudnih za budućnost Ukrajine. Federalizacija bi omogućila da se svaka pokrajina u zemlji osjeća dobro, da joj prava budu zajamčena, a tradicija i način života zaštićeni, rekao je.

Proeuropska vlast u Kijevu, koju Moskva ne priznaje, dosad je odbacivala tu mogućnost, u kojoj vidi početak raspada zemlje. Ne želi o tom pitanju razgovarati na četverostranim (Ukrajina, Rusija, EU i SAD) pregovorima koji se sutra trebaju održati u Ženevi.

IJF zabrinut zbog nasilja nad novinarima

Međunarodna novinarska federacija (IJF) upozorila je na pogoršanje uvjeta rada novinara koji izvještavaju o ukrajinskoj krizi, navodeći da su žrtve nasilja i zastrašivanja.

Pozivajući se na novinske informacije, FIJ izražava žaljenje zbog toga što je za više od 20 novinara i novinarskih ekipa, među kojima i ekipama agencije Ria Novosti, mreža Rusija i Russia Today te dnevnika Kommersant, posljednjih dana zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Uz to ekipi BBC-ja se prijetilo, a njezinu je opremu u subotu oštetila proruska skupina u Slovjansku, na istoku Ukrajine, gdje je stanje ovih dana veoma napeto. U Horlivki su maskirane osobe napale neovisnog britanskog fotografa Fredericka Paxtona i oduzele mu opremu, navodi FIJ.

NATO jača sigurnost istočnih saveznika zbog Ukrajine

NATO je objavio da je odlučio poduzeti hitne korake kako bi ojačao svoje snage u istočnoj Europe zbog krize u Ukrajini.

Jasno je dao do znanja da neće vojno intervenirati u Ukrajini, unatoč ruskom pripojenju Krima i gomilanju ruskih snaga na ukrajinskoj granici. No 28-člani Savez ojačao je vojnu nazočnost u savezničkim zemljama na istoku Europe, uključujući i bivše sovjetske baltičke republike.

NATO-ovi zrakoplovi češće će letjeti nad Baltičkim morem, saveznički brodovi uplovit će u Baltik i Sredozemlje, a vojno osoblje izaći će na teren kako bi pojačalo spremnost za vježbe, dodao je glavni tajnik NATO-a Rasmussen.

NATO će razmotriti i ojačati planove za obranu zemalja članica. Idućih tjedana i mjeseci, bude li potrebno, slijedit će dodatne mjere za jačanje obrane, istaknuo je.