U Rijeci premijerno izvedena predstava "Aleksandra Zec"

Predstava "Aleksandra Zec", autorski projekt redatelja Olivera Frljića, praizvedena je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.
Izveo ju je riječki HKD Teatar.

Predstava je postavljena u spomen na 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec, ubijenu 1991. godine, a posvećena je djeci žrtvama rata.

Pet pripadnika pričuvnog sastava MUP-a upalo je noću 7. prosinca 1991. u kuću obitelji Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu. Pred kućom su ubili oca Mihajla Zeca. Majku Mariju Zec i Aleksandru odvezli su na Sljeme, gdje su ih ubili i bacili u jamu za smeće. Ubojice nikad nisu osuđene, i to službeno zbog proceduralne pogreške tijekom istrage.

Na ogoljenoj sceni, s tek nekoliko stolica, jednim stolom i hrpom zemlje na sredini, nastupili su Ivana Rošćić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Igor Kovač te riječki studenti glume Nikola Nedić i Jurica Marčec. Uz njih, sudjelovale su i članice dramskog studija ZIM (Zajca i Malik) iz Rijeke, djevojčice Jana Mileusnić, Lucija Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić, koje imaju isto godina kao Aleksandra Zec kad je ubijena.

Dramaturg je Marin Blažević, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Sandra Dekanić, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Predstava nije izravan dokumentarni prikaz ubojstva obitelji Zec, nego o tom događaju govori kroz poetske slike i čitane iskaze sudionika ubojstva dane tijekom istrage koji opisuju tijek događaje te noći. U predstavi se upozorava na šutnju koja prati ovaj događaj tijekom dva desetljeća, a oslikane su i emotivne reakcije onih koje smeta otvaranje ovakvih tema.

Prije početka predstave, pred ulazom u Hrvatski kulturni dom na Sušaku mirno je prosvjedovalo desetak građana. Nekoliko ih je bilo u odorama Hrvatske vojske. Nosili su papire s natpisima: Kad će hrvatske žrtve dobiti kazališnu predstavu?, 86 malih Vukovaraca i 402 hrvatske djece ubijeno od četničke ruke te nekoliko fotografskih portreta poginule djece s imenima te godinama rođenja i smrti.