Putin: Ja se ne bojim NATO-a i nitko ne bi smio

Aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a, rekao je ruski predsjednik u televizijskom programu u kojem odgovara na pitanja građana. Poručio je da se on zapadnog saveza ne boji, ali da će Moskva morati odgovoriti na američki proturaketni sustav. No istaknuo je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta novom željeznom zavjesom.

Kad se infrastruktura vojnog bloka (NATO) približava našim granicama (... ) moramo odgovoriti nekim potezima, objasnio je Putin rusku odluku o pripojenju Krima. Ako ne učinimo ništa, tada će, vođen istim načelima, u jednom trenutku NATO uključiti Ukrajinu i poručiti nam - to s vama nema nikakve veze - i tada bi NATO-ovi brodovi završili u slavnoj luci ruske mornarice Sevastopolju. Ali mi se ne bojimo NATO-a. Ja se ne bojim i nitko ne bi smio. Možemo ih sami sve ugušiti, zašto se bojite?, odgovorio je Putin novinaru koji je širenje NATO-a nazvao "kancerogenim napredovanjem".

HRT u Kramatorsku - Dogovor o etapama smirenja u Ukrajini

Ruski predsjednik rekao je kako se nada da neće morati upotrijebiti silu u istočnoj Ukrajini. Vladu u Kijevu optužio je da čini veliki zločin jer u to područje šalje vojsku i prijeti, umjesto da razgovara s rusofonim stanovništvom, prenose agencije. Podsjećam da je Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) ovlastilo predsjednika na uporabu vojne sile u Ukrajini, rekao je Putin. Doista se nadam da to pravo neću morati iskoristiti i da ćemo sva goruća pitanja uspjeti riješiti političko-diplomatskim sredstvima, citira Putina Reuters. No prema Putinovu mišljenju, ishod krize u Ukrajini ovisi o spremnosti Kijeva da "zajamči" rusofonom stanovništvu da će poštovati njegova prava, piše France presse. Odbacio je tvrdnje da se ruski vojnici nalaze na istoku Ukrajine te istaknuo važnost četverostranih pregovora o ukrajinskoj krizi koji su počeli u Ženevi.


U Ženevi počeli pregovori

U Ženevi su počeli pregovori o ukrajinskoj krizi između Ukrajine, Rusije, SAD-a i EU-a. O krizi razgovaraju ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrej Deščica, ruski ministar Sergej Lavrov, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton.

Švicarska policija uhitila je dvije članice ukrajinskoga feminističkog pokreta Femena koje su pokušale golih grudi prosvjedovati ispred hotela u kojem se održava sastanak.