Hrvatska i Irska europske prijestolnice kulture 2020.

Napokon su ostvareni svi preduvjeti da naša zemlja bude domaćin europskoj prijestolnici kulture 2020. godine jer je nakon višemjesečnog odgađanja Europski parlament prihvatio odluku o novom načinu proglašenja prijestolnica.

Europsku prijestolnicu kulture određivat će zemlja domaćin, na temelju preporuke međunarodnog ocjenjivačkog suda. Ime odabranoga grada objavit će Europska komisija u svojem službenom glasniku - to je kompromisna odluka koja se čekala mjesecima, a odnosi se na razdoblje od 2020. do 2033. Zbog kašnjenja u donošenju odluke o načinu proglašenja, za Hrvatsku i Irsku, koje će europsku prijestolnicu kulture ugostiti 2020., rokovi izbornog procesa bit će pomaknuti.

Kako će teći procedura, doznali smo od ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Za početak Europska komisija mora objaviti odluku Europskog parlamenta u svojim novinama, to traje obično desetak dana. Mi planiramo objaviti natječaj sredinom svibnja, a natječaj traje 10 mjeseci, što ostavlja dovoljno vremena za pripremu svim našim gradovima s obzirom na to da su edukacija i rad na strategijama i planovima počeli prije najmanje godinu dana, rekla je.

Vremena za osmišljavanje tako velikog projekta ipak nemamo mnogo, no i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Doris Pack smatra da ga je dovoljno jer do tada ima još pet i pol godina. Hrvatska jedino mora izabrati koji će grad ponuditi. Ne sumnjam da se to može. Ako me trebate, tu sam za sve savjete. Mogla bih biti korisna. Ako ne, doći ću u Hrvatsku na odmor, poručila je.

Interes za organizaciju europsku prijestolnicu kulture potvrdio je niz hrvatskih gradova - Rijeka i Split već su počeli s javnim savjetovanjima, na titulu pretendiraju i Zagreb i Dubrovnik, a prošli je tjedan svoju viziju projekta predstavio i Varaždin. Osječke gradske vlasti još razmatraju hoće li se kandidirati, a Vukovar, koji je prošle godine iskazao namjeru za kandidaturu, nažalost, odustao je.

U videoprilogu pogledajte razgovor s novinarkom HRT-a Anom-Bellom Leikauf iz Strasbourga.