HRT uživo iz Donecka: Rasulo na istoku Ukrajine uoči pregovora

U sukobu s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine proeuropske snage su potisnute, i to dan uoči pregovora u Ženevi. NATO je, suočen s produbljivanjem najteže krize između Istoka i Zapada nakon završetka hladnog rata, najavio pojačanje obrambenih mjera u svojim članicama u istočnoj Europi. Baltičke zemlje i Poljsku posebno zabrinjava "ruski intervencionizam".

Oko Slovjanska, grada koji od subote kontroliraju separatističke snage, ukrajinske snage pretrpjele su udarac.

Ekipa HRT-a poslijepodne je stigla u Doneck, jedno od žarišta najnovijih sukoba. U videoprilogu doznajte kakav je pogled izbliza.

Šest oklopnih vozila ukrajinske vojske zaplijenile su skupine boraca u uniformama bez obilježja. Oni vode sve više akcija na rusofonom istoku Ukrajine. Oni su se pridružili obrani Slovjanska i dio stanovništva ih je dočekao kao junake. Riječ je o šest oklopnih vozila čije su posade navodno prešle na stranu proruske milicije. U Kramatorsku ukrajinski vojnici predaju oružje.

Kijev i Zapad smatraju da su te naoružane skupine, koje u Ukrajini ironično nazivaju "zeleni ljudi", pripadnici ruskih elitnih postrojbi.

Ukrajinska kontrašpijunaža ponavlja optužbe da je riječ o istim agentima koji su djelovali na Krimu, prije pripojenja poluotoka Rusiji u ožujku. Moskva niječe da ima vojnike ili agente na ukrajinskom teritoriju. Jedan od tih agenata, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su to dragovoljci s Krima i dezerteri iz ukrajinske vojske. Te misteriozne vojnike nekoliko stotina građana dočekalo je kao spasioce.

Skupina maskiranih i naoružanih ljudi ušla je u vijećnicu u Donecku, rusofonom uporištu na istoku zemlje gdje su separatisti 7. travnja proglasili "suverenu republiku". Navodno je njihov jedini zahtjev organiziranje referenduma o federalizaciji Ukrajine.

Vlasti u Kijevu poručile su da će separatisti koji ne predaju oružje biti - ubijeni

Rusija kategorički niječe sve optužbe o destabilizaciji svojeg susjeda i tvrdi da su prozapadne vlasti odvele zemlju na rub građanskog rata. To je predsjednik Vladimir Putin u utorak navečer rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da želi novi Berlinski zid i povratak hladnog rata. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je ukrajinska država prestala funkcionirati i mora prihvatiti federalizaciju.

U Ženevi se u četvrtak održavaju pregovori ministara vanjskih poslova Ukrajine, Rusije, SAD-a i Europske unije o stanju u Ukrajini.