HRT u Kramatorsku - Dogovor o etapama smirenja u Ukrajini

Ekipa HRT-a bila je u Kramatorsku, gradu u Ukrajini u kojemu je vojna baza ukrajinskih specijalaca. Prorusi utvrđuju položaje, a u okolici ukrajinske snage utvrđuju nadzorne točke. Napetost i nervoza sve su veći.

U videoprilogu pogledajte reportažu iz Kramatorska te doznajte najnovije informacije iz nemirne istočne Ukrajine.


Lavrov objavio dogovor o etapama smirenja u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u Ženevi da je postignut dogovor sa SAD-om, Europskom unijom i Ukrajinom o etapama smirenja krize u Ukrajini.

Na konferenciji za novinare precizirao da taj sporazum predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada. Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni, stoji u dokumentu.

Usvojeni dokument predviđa amnestiju za one koji će poštivati odredbe dogovora, osim odgovornih za teška zlodjela.

Rusija ne želi poslati postrojbe u Ukrajinu. To bi bilo u suprotnosti s našim temeljnim interesima, rekao je šef ruske diplomacije.

O ukrajinskoj krizi razgovarali su ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrej Deščica, ruski ministar Sergej Lavrov, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton.

Putin: Ja se ne bojim NATO-a i nitko ne bi smio

Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom programu u kojem je odgovarao na pitanja građana poručio da se on zapadnog saveza ne boji, ali da će Moskva morati odgovoriti na američki proturaketni sustav. No istaknuo je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta novom željeznom zavjesom. Također je priznao kako je aneksija Krima dijelom je odgovor na širenje NATO-a.

U napadu u Mariupolu ubijena tri separatista

Ukrajinske postrojbe uspjele su u noći na četvrtak odbiti napad na svoju bazu u Mariupolu, na jugoistoku Ukrajine, pri čemu su ubile trojicu napadača, a 13 ranile, izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, prenose agencije.

Napad, koji je izvelo 300 separatista, odbijen je, a snage ministarstva unutarnjih poslova nisu pretrpjele gubitke, napisao je Avakov na Facebooku. Zarobljena su 63 napadača, dodao je ministar.

Rusiju očekuju nove sankcije

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da Rusija može očekivati nove sankcije ako pojača potporu separatistima na istoku Ukrajine. Dosljedno sam govorio da će Rusija svaki put kad poduzme ovakve korake, s ciljem da destabilizira Ukrajinu i naruši njezinu suverenost, snositi posljedice, rekao je Obama u razgovoru za televiziju CBS.

Obama je za ukrajinsku krizu otvoreno optužio Moskvu, uoči susreta u Ženevi na kojemu će Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države i Europska unija pokušati razriješiti sadašnju pat-poziciju. Američki predsjednik dodao je kako vjeruje da Rusija nije zainteresirana za sukob s SAD-om, koji je vojno nadmoćniji.