Oprez - zmije se bude

Dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom. Zbog toga se povećava mogućnost slučajnog susreta s tim životinjama, kojih se ne treba bojati već ih treba poštovati jer su dio prirodnog bogatstva i važne su za ekosustav, poručio je Državni zavod za zaštitu prirode.

Zmije imaju važnu ulogu u kontroli broja glodavaca i kukaca te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti jer su pretjerano velike populacije glodavaca podloga za širenje raznih bolesti i uzrokuju uništavanje usjeva.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi Zavod preporučuje nošenje dugih hlača i visoke obuće. Kažu da treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama. 

Ako naiđete na zmiju, nemojte paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Zmiju treba polako zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo te pustiti da sama ode svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije pa ih udaranje u tlo plaši. Zmija neće namjerno krenuti prema čovjeku, osim ako se ne osjeti ugroženom. 

U Hrvatskoj ima 15 vrsta zmija i samo su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug, a 12 ih je strogo zaštićeno. Zabranjeno ih je namjerno hvatati ili ubijati, uznemiravati, uništavati ili im uzimati jaja. Zabranjeno je i držanje, prijevoz, prodaja i razmjena zaštićenih zmija.