Dubravka Vrgoč nova intendantica zagrebačkog HNK

Vlada je za intendanticu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) imenovala Dubravku Vrgoč, koja smatra da to kazalište, s obzirom na potencijal, može postati središnji teatar u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, regiji te Europi.

HNK treba biti prvi od prvih, kao što je to bio u samom početku, rekla je za Hinu novoimenovana intendantica. Dodala je da to kazalište u 21. stoljeću mora donijeti nove dramske i operne forme, ponuditi novo iščitavanje baštine te predstaviti hrvatsku baštinu, ali se i nastojati pozicionirati preko suvremenih hrvatskih dramskih tekstova.

Model za to postoji još od Stjepana Miletića, koji je kazalište uveo u 20. stoljeće. Mi koji slijedimo moramo ući u dijalog s vremenom u kojemu živimo i prepoznati suvremenost, napomenula je.

HNK se, smatra Vrgoč, mora pozicionirati u europskom kontekstu, postati središnje mjesto istraživanja i ponuditi Europi teatar u suglasju s vremenom.

Drama zagrebačkog kazališta neće se premještati, ali bi morala dobiti novi prostor, što je ideja koja postoji već dvadesetak godina, kako bi taj ansambl mogao izvoditi predstave onako kako zaslužuje i u prostoru koji zaslužuje. Krajnje je vrijeme da sva tri ansambla zagrebačkog HNK mogu nesmetano izvoditi svoje predstave, poručila je.

Vlada je Dubravku Vrgoč imenovala na zajednički prijedlog ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji je usuglašen na sastanku održanom u ponedjeljak. Istom je odlukom Sanja Ivić razriješena dužnosti v. d. intendantice HNK s 31. kolovozom, a novoimenovana intendantica na dužnost će stupiti 1. rujna.

Dubravka Vrgoč na novu dužnost dolazi s mjesta ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, kojemu je na čelu od 2004. godine. U listopadu je drugi put izabrana za predsjednicu Europske kazališne konvencije.

Uoči današnje sjednice Vlade ministrica Zlatar Violić odgovorila je na pitanje novinara o mogućim prosvjedima zaposlenika HNK koji su nezadovoljni programom nove intendantice i koji su to najavili u anonimnom apelu javnosti, u kojemu traže poništenje natječaja. Ministrica je poručila kako je spremna razgovarati "sa svima s imenom i prezimenom".

S obzirom na to da mandat počinje 1. rujna, Zlatar Violić ističe da ima dosta vremena za razgovor sa svim članovima i predstavnicima glazbenoga, plesnoga i dramskog ansambla o tome što smatraju spornim u programu i koncepciji. Dodala je da ova sezona završava prema planu te da ima punih šest mjeseci za razgovor o svim spornim točkama zbog kojih umjetnici možda osjećaju strah ili nesigurnost, "ali kad budu s imenom i prezimenom".