Umro Gabriel Jose García Márquez

Umro je Gabriel Jose García Márquez, kolumbijski pisac, novinar i politički aktivist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Rođen je u obalnom gradu Aracatacu 6. ožujka 1927. i odrastao s djedom i bakom po majci. Formalno obrazovanje počinje s 9 godina kada počinje živjeti s roditeljima u gradu Sucre. Zavolio je književnost na studiju prava i pročitavši Kafkinu "Preobrazbu" shvatio je da se na taj način može pisati i kako je sam rekao da je to znao počeo bi i sam pisati mnogo ranije.

Zbog potonuća razarača o kojem je pisao kao novinar u "El Espectadoru", morao je napustiti domovinu. Boravio je u Havani, započevši prijateljstvo s Castrom pa mu je do 1971. bio zabranjen ulazak u SAD.  

U Meksiko doseljava 1959. Prva hit knjiga mu je Pukovniku nema tko pisati (1961.), slijedi Pogreb velike mame (1962.). Sto godina samoće, prodanu u 10 milijuna primjeraka, piše 1969. godine. 

Nobelovu nagradu Marquez je dobio 1982. za romane i kratke priče u kojima kombiniranje fantastičnog i realnog stvara bogat svijet mašte koji odražava život i sukobe jednoga kontinenta, obrazložio je tada Nobelov odbor.

Gordana Tintor o Marquezu: Za besmrtne, smrt je beskorisna

Prevoditeljica djela Gabriela Garcie Marqueza na hrvatski jezik, Gordana Tintor, komentirala je smrt velikoga južnoameričkog pisca i nobelovca riječima književnika Jorgea Luisa Borgesa - da je za besmrtne, smrt beskorisna. Tintor je u izjavi Hini podsjetila kako je Marquez Hrvatsku posjetio 1979. godine sudjelujući na jednom kongresu u Dubrovniku.

Tada mi je rekao da je Dubrovnik nešto najljepše što postoji na svijetu, istaknula je hrvatska prevoditeljica, podsjetivši da joj je kazao kako bi i sam rado bio ambasador, samo kada bi to mogao biti u Dubrovniku. Napomenula je i kako ga je 1991. zvala kada su bili napadi na Dubrovnik te istaknula njegovu poruku - kako će i sam zvati UNESCO te od njega tražiti da se zaštiti Dubrovnik kao svjetska kulturna baština.

Prevoditeljica Tintor ocijenila je također da je umro maestro magijskoga realizma.