Google obilježava rođendan I. Brlić-Mažuranić, objavljen izvornik "Šegrta"

Internetski pretraživač Google svoj je logotip posvetio godišnjici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od najutjecajnijih hrvatskih književnica za djecu čiji su junaci s vremenom progovorili na čak 40 jezika.

Ugledna književnica rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu. Rasla je uz djeda, hrvatskoga bana, pjesnika, tvorca Smail-age - Ivana Mažuranića. Pisati je počela tek nakon udaje i ulaska u uglednu obitelj Brlić. Isprva je pisala samo za svoju obitelj.

Rođena Ivana Brlić-Mažuranić

Pravi je prodor u književnosti ostvarila Čudnovatim zgodama i nezgodama šegrta Hlapića 1913., pričom o svladavanju mnogih prepreka koje život postavlja. No umjetnički vrhunac dosegnula je Pričama iz davnine, djelom koje je čitateljima svih naraštaja nudilo vjeru u temeljne ljudske vrijednosti. Inspiraciju je pronalazila u slavenskoj mitologiji i hrvatskim narodnim legendama.

Izrazito vizualno doživljavanje te neposredno izražavanje i iskrenost temelji su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnom senzibilitetu čitatelja - djeteta. Dvaput je bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. Umrla je 1938. godine u Zagrebu.

Objavljen izvornik "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" i igrokaz "Šest konaka šegrta Hlapića"

Pripovijest izvornoga teksta Ivane Brlić-Mažuranić "Čudnovate zgode šegrata Hlapića" te igrokaz "Šest konaka šegrta Hlapića" u jednoj knjizi objavili su Večernji list i Matica hrvatska. Priređivač Vinko Brešić podsjeća da autorica nikad nije bila zadovoljna izdanjima svojega prvog romana zbog mnogobrojnih intervencija urednika, lektora i korektora.

Žudjela je za tim da njezin mali postolarski šegrt zadobije prepoznatljiv izgled, piše Brešić i ističe kako je ostalo gotovo nepoznato da je Ivana Brlić-Mažuranić prema svojem romanu 1930. napisala igrokaz. Napominje da je trebao biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu njezina 60. rođendana te da je tadašnji intendant odbio rukopis pa je za tu zgodu izveden igrokaz koji je prema autoričinu romanu napisao redatelj Tito Strozzi.

Igrokaz Ivane Brlić-Mažuranić nikad nije izveden ni objavljen, sve do 2013., ističe priređivač. Dodao je da je autoričin igrokaz "Šest konaka šegrta Hlapića" napokon objavljen u časopisu Croatica, u kritičkom izdanju. Prema Brešićevim riječima, najpopularniji hrvatski roman i nepoznata drama napokon se pojavljuju u izvornom obliku, onako kako ih je njihova autorica i napisala, a sada u ovom izdanju i unutar korica iste knjige.

Ivanina kuća bajke

U Ogulinu je otvoren, na ovim prostorima neviđen, raj za klince. Ivanina kuća bajke. A u njoj priča ima koliko duša želi. Sve su one ispričane na nekom od mnogobrojnih uređaja, zvučnika, slušalica, magneta, drveća koja govore ili ognjišta koja nas griju.

U tu bajkovitu kuću, projekt koji je prepoznala i Europska unija, uloženo je milijun i 300 tisuća eura.

Doživljaj u njoj je nezaboravan. A kako sve pobliže izgleda pogledajte uskoro u videoprilogu!