U Veneciji retrospektiva Miroslava Kraljevića

U galeriji svjetske moderne umjetnosti Ca'Pesaro u Veneciji otvorena je izložba slika Miroslava Kraljevića. Taj najvažniji hrvatski modernist talijanskoj je javnosti predstavljen s dvadesetak djela.

Otvorenju je nazočila zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin, koja je istaknula da je riječ o projektu od iznimne kulturne važnosti za Hrvatsku, izvijestili su iz zagrebačke Moderne galerije.

Miroslav Kraljević je hrvatski slikar, ali istodobno, po svojem formatu, i europski umjetnik. No europskoj se javnosti njegovo djelo prezentira tek sad, ovdje u Veneciji, u internacionalnoj galeriji Moderne umjetnosti Ca'Pesaro. Taj je projekt u Hrvatskoj ocijenjen kao kulturni događaj godine, a ja bih bila smionija i proglasila bih ga bar kulturnim događajem desetljeća, pa možda i stoljeća, rekla je Kusin.

Posebnu je zahvalnost, za organizaciju i odabir postava izložbe, uputila Živi Kraus, slikarici i galeristici koja je na venecijanskoj kulturnoj sceni prisutna više od četrdeset godina.

Izložba, otvorena do 15. lipnja, na reprezentativnom prvom katu barokne palače Ca'Pesaro na venecijanskom Canalu Grande donosi dvadeset Kraljevićevih djela - četrnaest ulja i šest crteža koji uključuju autoportrete, portrete i figuralne kompozicije. Konačan izbor izložaka za venecijansku izložbu potpisuje kustos suradnik Cristiano Santo, član stručnog tima Galleria Internazionale d'Arte Moderna Ca'Pesaro.

Izložba je ostvarena u suradnji internacionalnog muzeja moderne umjetnosti Ca'Pesaro i Moderne Galerije Zagreb, čija je ravnateljica Biserka Rauter Plančić također bila na otvorenju. Prisutne su pozdravili i Gabrielle Belli, direktorica Fondazione Musei Civici di Venezia u čijem se sklopu nalazi muzej Ca'Pesaro, pročelnica za kulturu i obrazovanje grada Venecije Tiziana Agostini te veleposlanik RH u Rimu Damir Grubiša, koji se također osvrnuo na kulturnu važnost otvorenja te izložbe za Hrvatsku.

Tiskan je i katalog s reprodukcijama u boji svih dvadeset izloženih Kraljevićevih djela. Uz uvodne tekstove Biserke Rauter Plančić i Gabrielle Belli, predgovore katalogu napisali su povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i kustos Moderne galerije Željko Marciuš. Nakladnik je Fondazione Musei Civici. Projekt su s hrvatske strane financijski poduprli Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.