Prorusi u Donecku traže konfederalizaciju - Denis Pušilin za HRT

Prorusi u Donecku traže konfederalizaciju istočne Ukrajine, status kakav je nekad imao Krim, s pravom na samoodređenje do odcjepljenja. Konačnu odluku donijet će narod na referendumu. Sporazum iz Ženeve ne priznaju, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za HRT samoproglašeni predsjednik Neovisne Donecke Republike Denis Pušilin.

Anketa: 52 posto građana u Donecku protiv pripojenja

Prema danas objavljenoj anketi, protiv pripojenja je 52 posto građana u Donecku. Na cijelom rusofonom jugoistoku Ukrajine ideju o pripojenju Rusiji odbacuje 69,7 posto, 15,4 posto ih je za, a 12,5 posto nema mišljenje o tome. Ipak, gotovo tri četvrtine ispitanih smatra da su prijelazni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk izabrani nelegalno.

U području Donecka, gdje su koncentrirane separatističke snage, 41,4 posto se izjašnjava u korist decentralizacije, 38,4 posto za 'federalnu' Ukrajinu, kao što predlaže Moskva, a 10,6 posto ih je za status quo. Nešto više od 70 posto ih želi pripojenje zoni slobodne razmjene koju predvodi Rusija, nasuprot 9,4 posto njih koji su za ulazak u EU. Anketu je među 3232 osobe u osam regija proveo Međunarodni institut za sociologiju iz Kijeva, a objavio dnevnik Djerkalo Tyjnia.


Ruske snage na granici s Ukrajinom zbog predostrožnosti

Dodatne ruske vojne snage koje se nalaze na granici s Ukrajinom razmještene su ondje kao odgovor na nestabilnu situaciju u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina u razgovoru za TV postaju Rusija 1. To je drukčije objašnjenje od prijašnjeg, prema kojemu su se ruske snage na ukrajinskoj granici nalazile zbog rutinskih vježbi. 'Ukrajina je zemlja u kojoj se upravo dogodio vojni udar, dakle prirodno je da bilo koja zemlja zauzme posebne mjere predostrožnosti zbog sigurnosti', kazao je te dodao da Rusija smije razmještati svoje vojne snage na vlastitome teritoriju bez ikakavih restrikcija.


Kerry poziva na hitnu primjenu sporazuma iz Ženeve

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u petak, tijekom razgovora s ruskim kolegom, na "potpuno i hitno" poštovanje sporazuma iz Ženeve o Ukrajini. U telefonskom razgovoru sa Sergejem Lavrovom šef američke diplomacije "zatražio je potpuno i hitno poštovanje sporazuma iz Ženeve od 17. travnja", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta. Jasno je rekao da će sljedeći dani biti ključni za provedbu mjera iz sporazuma, posebice razoružanje oružanih skupina i povratak ilegalno okupiranih zgrada legitimnim vlasnicima. Promatračka misija OESS-a ima ključnu ulogu, uz potporu SAD-a, EU-a i Rusije, zaključio je dužnosnik.


Putin pozdravio izbor novog šefa NATO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je, u razgovoru za TV Rossiya, izbor bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga na mjesto novoga glavnog tajnika NATO-a, ustvrdivši da njih dvojica imaju 'vrlo dobre odnose'. Putin je isto tako rekao da nema razloga da se odnosi Rusije i Zapada ne poprave. 'Ali to ne ovisi o nama ili ne ovisi samo o nama. To ovisi o našim partnerima', rekao je ruski predsjednik. Putin nije govorio o tome što misli da bi Zapad trebao napraviti, ali njegov je glasnogovornik u petak nagovijestio da je glavna prepreka normalizaciji odnosa nedostatak poštovanja koje Zapad pokazuje prema Rusiji, tretirajući je poput 'školarca koji je nešto skrivio'.