Uskrsno bdjenje u zagrebačkoj katedrali

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanič sinoć je na uskrsnom bdjenju u zagrebačkoj prvostolnici pozvao katolike na nadu i vjeru u vječni život, smiboliziran uskrslim Isusom. 

Danas, kada su nam nada i vjera najpotrebnije, uskrsno bdjenje otvara nam nadu vječnosti, poručio je Bozanić okupljenima u katedrali u kojoj je paljenjem uskrsne svijeće i procesijom iskazana čast svjetlu uskrslog Isusa.

Postoji nešto više i nešto važnije od smrti i tmine, nešto što nije lako smjestiti u koordinate naših osjetila i iskustava, istaknuo je kardinal nazvavši tom prigodom Isusa "svjetlom svijeta" koji u tmine smrti unosi novu nadu i toplinu. Kao četiri simbola u središtu uskrsnog bdjenja kojima se slavi Kristova pobjeda nad smrću Bozanić je označio - "svjetlo, riječ, vodu i kruh". Za svjetlo je rekao da donosi nadu, riječ navješćuje i ohrabruje, a nebeski kruh hrani i sjedinjuje s Isusom, koji nas vodom pere i preporađa.

Ustvrdio je i da razumijevanje Kristova uskrsnuća traži vjeru o kojoj nije lako govoriti u današnjem znanstveno-tehničkom svijetu. Znanstvenici bi se odmah dali u potragu za materijalnim dokazima, analizirali bi sve dostupne tragove i na temelju objektivnih činjenica donijeli prosudbu. Filozofi bi tražili principe ili generalna načela koja dopuštaju da se tijelo odvoji od duha i nakon smrti ponovno s njime ujedini. Ekonomisti i analitičari gledali bi uskrsnuće možda kroz prizmu isplativosti uloženog i profita, a političari možda kroz prizmu prikladnosti govora u duhu tolerancije koji ni na koji način ne bi trebao vrijeđati one koji misle da je uskrsnuće nemoguće, rekao je Bozanić u homiliji istaknuvši da nam samo vjera u novost koju je donijela Kristova pobjeda nad smrću daje mogućnost shvatiti misterij Božjeg plana s ljudima. 

U crkvama Zagrebačke nadbiskupije, kao i diljem svijeta, noćas su kršteni katekumeni koji su u bogoslužju vazmenog bdjenja primili sakramente kršćanske inicijacije: krštenje, potvrdu i euharistiju. Tim povodom kardinal je vjernike pozvao da se u duhu povežu s novokrštenicima te ih prate svojim molitvama, ljubavlju i zajedništvom vjere.