U pucnjavi na istoku Ukrajine ubijeno šest osoba

U napadu nedaleko od Slovjanska, na istoku Ukrajine, ubijeno je šest osoba, a četiri su ranjene. Navodno su naoružani pripadnici Desnog sektora, ukrajinske ekstremno desničarske skupine, napali nenaoružane proruske separatiste. 

Desni sektor odlučno niječe umiješanost u incident te je za njega optužio ruske specijalne snage. Rusija, pak, optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca.

U Ukrajini i Rusiji crkveni poglavari iskoristili su Uskrs za međusobne optužbe. Kijevski patrijarh Filaret optužio je Rusiju za agresiju i zlo, dok je patrijarh Kiril iz Moskve od Boga zatražio da pomrsi planove onima koji žele razoriti svetu Rusiju.

Prorusi u Donecku traže konfederalizaciju - Denis Pushilin za HRT

Proruski pobunjenici u Ukrajini i dalje odbijaju napustiti zauzete zgrade, suprotno dogovoru u Ženevi. Danas će ih na to pokušati nagovoriti posrednik OESS-a. Duboke podjele odražavaju i uskrsne poruke Ukrajinske i Ruske pravoslavne crkve.

Zbog Ukrajine SAD prijeti Rusiji daljnjim sankcijama

Bijela kuća upozorila je Rusiju da će se suočiti s oštrijim sankcijama ako ne bude poštovala međunarodni dogovor o Ukrajini ili ako pošalje svoje snage u istočnu Ukrajinu. Te sankcije mogle bi biti usmjerene na važne sektore ruskoga gospodarstva, rekla je Susan Rice, Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost. Poručila je da Washington pozorno prati hoće li Rusija ispuniti svoju obvezu i iskoristiti svoj utjecaj kako bi se proruski separatisti u istočnoj Ukrajini razoružali i povukli iz javnih zgrada koje su zauzeli. Separatisti su rekli da ih ne obvezuje sporazum koji su u Ženevi postigli SAD, Ukrajina, Rusija i EU.