Održan koncert u povodu rođendana Trećeg programa HRA

Danas je u Studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije svečanim koncertom obilježen 50. rođendan Trećeg programa Hrvatskog radija.

Tijekom punih pet desetljeća Treći program posvećen je umjetnosti, glazbi, kritičkom mišljenju i promoviranju civilizacijskih vrijednosti, a na njegovim su valovima mnogi intelektualci, pisci, znanstvenici i kritičari otkrili mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti. Među prvima je predstavljao hrvatskoj publici nove skladatelje, djela, filozofe, znanstvenike, pisce, umjetnike i avangardne projekte, rečeno je na današnjoj proslavi.

Čast mi je da 50. obljetnicu mogu iskoristiti da svima zahvalim na suradnji, upornosti i kontinuitetu te kao Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije mogu potvrditi da ćemo i dalje nastaviti razvijati Treći program. Čast je što je upravo jako puno vrijednoga u našoj nacionalnoj kulturi na neki način na Trećem programu ugledalo svjetlo dana. Istaknuo je, čestitajući, Glavni ravnatelj HRT-a, Goran Radman.

Tijekom godina nebrojene su bile prigode u kojima je Treći program zahvaljujući predanosti svojih urednika i suradnika probijao granice konvencionalnog ukusa i načina razmišljanja. Ono najbolje spašeno je od prolaznosti radijskog etera zahvaljujući Zborniku Trećeg programa koji neprekidno izlazi već 37 godina, a sada smo dogurali do 90 brojeva, istaknula je Rajka Rusan, Glavna urednica Trećeg programa i podsjetila kako je Treći počeo s dvije emisije i sat i pol dnevnog programa dok danas emitira 114 emisija tjedno, 24 sata programa dnevno, 365 dana u godini.

Među čestitarima bili su i visoki pokrovitelji obilježavanja, Predsjednik RH Ivo Josipović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Hvala vam svima na 50 godina Trećeg programa Hrvatskog radija, jer Treći program odigrao je ključnu ulogu u formiranju mnogih mladih ljudi, očuvanju naše tradicije te povezivanju naše kulture s drugim kulturama. Vi ste kroz Treći program pomagali i njegovali elitu, elitu duha, a to je ono što svaki narod mora imati, bez čega nema nacionalnog identiteta, duha i prosperiteta, rekao je predsjednik Josipović.

Na svečanom koncertu uzvanici su uživali u nastupu Zagrebačkih solista, Valentine Fijačko i Maria Čopora, Ivane Lazar i Danijela Detonia, Martine Zadro, Martine Gojčeta Silić i Lane Bradić. Svečanost su sjajnim nastupom zaključili Zbor HRT-a te Jazz orkestar HRT-a, uz Davida Gazarova za klavirom.

Snimka koncerta bit će emitirana u nedjelju 27. travnja u 22.30 na Trećem programu Hrvatskoga radija.