Hong Kong otvara muzej posvećen Tiananmenu

Prvi muzej posvećen krvavom gušenju prosvjeda na pekinškom trgu Tiananmenu 1989., koji će idući tjedan biti otvoren u Hong Kongu, želi potaknuti kineske posjetitelje da se bore za demokraciju, izvijestili su u petak organizatori.

Stalna izložba, koja će biti otvorena u subotu, 26. travnja, odaje počast žrtvama grubog gušenja studentskih prosvjeda za demokratska prava 3. i 4. lipnja 1989. u Pekingu.
U ostatku Kine zabranjen je svaki spomen na te događaje u kojima je poginulo više od tisuću ljudi, ne računajući stradale izvan Pekinga, navode neovisni izvori. Mnogi Kinezi još ne znaju ništa o tom mučnom razdoblju. Komunistička vlast nikada nije objavila podatke o broju žrtava.

Muzej financira Savez za potporu demokratskim domoljubnim pokretima u Kini, koji svake godine 4. lipnja u Hong Kongu organizira svečano obilježavanje godišnjice, u kojoj sudjeluju deseci tisuća ljudi sa svijećama.

U muzeju, koji se nalazi u trgovačkoj četvrti East Tsim Sha Tsui, posjetitelji će moći vidjeti fotografije prosvjeda i njihova gušenja uz pomoć vojske. Bit će izložena i poznata fotografija na kojoj jedan prosvjednik sam stoji ispred tenka.