Na 5. VAFI-ju više od 200 filmova

Više od 200 animiranih filmova iz cijelog svijeta, od čega 194 u službenoj konkurenciji, bit će prikazano na petom Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI).

Službeni dio Festivala, koji traje od 22. do 27. travnja sastoji se od dva dijela. U VAFI senioru natječu se filmovi odraslih za djecu, a održava se prva tri dana Festivala. Poljednja tri dana održat će se VAFI junior u kojemu su filmovi djece i mladih. U oba dijela Festivala bit će prikazano 194 filma. Odluku o najboljima donijet će žiri u kojemu su predsjednica AWG-a Anastasia Dimitra, egipatski filmski kritičar Sherif Awad i animator, ilustrator i strip crtač Darko Kreč.

Osim službenoga dijela programa jedan od središnjih događaja bit će svjetska premijera animiranog filma Boje (Colours). Malenica objašnjava da je riječ o zajedničkom uratku članova animacijskih studija iz cijeloga svijeta koji djeluju u sklopu AWG-a, ASIFA Workshop Group i varaždinske VANIME.

Na ovogodšnjem Festivalu održat će se i izložba stripa Darka Kreča pod nazivom 'Originali i kopije' te nekoliko radionica animiranog filma. Zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-a je Francuska pa će se u sklopu Festivala održati i posebne projekcije francuskih animiranih filmova koje su kao i svi programi Festivala besplatne.