Ministrica Zlatar Violić ima rješenja za sve probleme

Niz problema u hrvatskoj kulturi, kao i kritika na rad mjerodavnog ministarstva, svoj je vrhunac doživio kad je u posljednjem rebalansu državnog proračuna udio kulture spao na manje od pola posto. Hoće li to biti početak potpunog urušavanja našeg sustava kulture?

Kada je Andrea Zlatar Violić, početkom 2012. zasjela u fotelju ministrice kulture  kulturnjaci su gotovo plesali od sreće. Činilo se, jedina je to ministrica dočekana s takvim entuzijazmom. Nije dugo trajalo.

Politika je učinila svoje i zašla i u kulturne pore. Prvo Muzej Slavonije. Upravo ovih dana traži odgovore od Ministarstva kulture. Za četverogodišnje propadanje - bez Statuta, s gubicima, i isplaćenim milijunskim iznosima za intelektualne usluge - netko mora odgovarati. Možda je, po zapovjednoj odgovornosti odgovoran ravnatelj, inače HNS-ovac?

Muzej nije jedina stranačka priča, šuška se u kulturnjačkim krugovima. No, ona iz Arhiva dobila je sudski epilog. Zbog imenovanja Siniše Bjedova na čelo Državnog arhiva Osijek, Dražen Kušen tužio je Ministarstvo kulture. Upravni sud nedavno je donio pravomoćnu presudu protiv odluke ministrice. 

4. natječaj za intendanta zagrebačkog HNK

Ministrica je s mandatom dobila i pitanje intendanata u nacionalnim kazalištima.
Tadašnja intendantica HNK Zagreb Ana Lederer u drugom mandatu nije zadovoljavala kriterije Ministarstva. Grad i Ministarstvo, u ovom HNK slučaju gotovo pedeset postotni vlasnici, zbog nemogućnosti konstruktivnog dogovora ispisali su pravu sapuničarsku epohu tog kazališta.

Nakon isteka mandata prvi se put u povijesti HNK našao obezglavljen. Zakon o kazalištima mijenjan je po hitnoj proceduri. Bez prethodnog mišljenja Kazališnog vijeća, ugašen je požar samo u metropoli. Izmjena je ubrzo varaždinski HNK promaknula u nacionalni teatar, a to su mnogi pripisali političkoj podjeli kolača.

Lex Lederer ubrzo je dobio nastavak - lex Šnajder u osječkom HNK. 

Rat za dubrovačke zidine

Zakon se mijenjao u ovom mandatu Ministarstva i po pitanju Dubrovačkih zidina. Novi Zakon o spomeničkoj baštini Dubrovnika oduzeo je prava upravljanja zidinama Društvu prijatelja. Zlatna dubrovačka koka tako bi jednog dana mogla krpati i državni proračun. To je, pak, također završilo na Ustavnom sudu.

Ministrica Zlatar Violić prijavljena DORH-u

Tu je i afera Zarez koja je ministricu stajala 15 000 kn. Zbog sukoba interesa sud je donio odluku o novčanoj kazni.

Sve ovo zaokružuje proračun za kulturu. Najmanji u povijesti: 0,49 %. Iako u Ministarstvu ističu kako je riječ o kontinuiranom padu od 2008., ipak mnogi smatraju da se pad mogao ili trebao zaustaviti. 

Gostujući u Hrvatskoj uživo ministrica Andrea Zlatar Violić rekla je kako je najveći pad na investicijama i očuvanju kulturne baštine. Izrazila je nadu da će se to nadoknaditi sredstvima iz europskih fondova. 

Na pitanje o situaciji u Hrvatskom narodnom kazalištu ministrica je rekla kako je to ono najvažnije mjesto hrvatske kulture. Očekujem da HNK ne bude više problem već njegovo rješenje i upravo u tom smislu ide i program koji smo prihvatili gradonačelnik Milan Bandić i ja, izjavila je ministrica.

Cijeli razgovor s ministricom Zlatar Violić u kojem daje odgovore na pitanja o Muzeju Slavonije, izboru ravnatelja Državnog arhiva Osijek, financiranju Zareza pogledajte u videoprilogu.