Nagrada za šest umjetničkih desetljeća

Borivoj Dovniković-Bordo, majstor hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ovogodišnji je dobitnik Zlatnog Oktavijana za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

84-godišnji Borivoj Dovniković Bordo naš je najstariji živući animator. Dio je povijesti hrvatske animacije. Sudjelovao je u nastanku "Velikoga mitinga" braće Neugebauer, prvoga hrvatskog animiranog filma, još davne 1950. godine. Suosnivač je animacijskog studija Duga, djelovao je u Zagreb filmu, jedan je od pokretača Animafesta i njegov direktor od 1985. do 1991., a neko vrijeme bio je i član odbora ASIFA-e, međunarodne asocijacije animiranog filma.

Neki od njegovih nagrađivanih filmova koji su mu donijeli međunarodni status su: "Bez naslova" (1964.), "Znatiželja" (1966.), "Krek" (1967.), "Ljubitelji cvijeća" (1970.), "Putnik drugog razreda" (1973.), "Škola hodanja" (1978.), "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.). 

Što nam je Bordo rekao o svojoj gotovo šest deseteljeća dugoj karijeri uoči dodjele Oktavijana pogledajte u videoprilogu.