Veliki interes građana obilježio "Noć knjige 2014."

Kulturne i javne institucije diljem Zagreba obilježile su večeras brojnim događanjima manifestaciju "Noć knjige 2014.", a sudeći prema posjećenosti zagrebačkih knjižnica, knjižara i klubova, interes građana za knjigu i čitanje mogao bi značiti još jednu uspješnu godinu za tu inicijativu, koja ima za cilj približiti pisanu riječ što većem broju čitatelja.

Manifestacija, treća po redu, ove je godine okupila 370 kulturnih institucija u 156 gradova diljem Hrvatske s preko 700 programa, među kojima 123 knjižnice, deset vrtića, 97 škola, 20 zatvora i 60 bolnica, a među ukupno pet tisuća ljudi koji su sudjelovali u promicanju ideja "Noći knjiga" bilo je više od dvjesto pisaca te brojni prevoditelji, glazbenici, glumci, meteorolozi i drugi entuzijasti.

Manifestacija je dio obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a ideji afirmacije kulture čitanja, poticanja razgovora o literaturi te podizanja svijesti o važnosti knjige pridružilo se čak 79 zagrebačkih institucija sa 179 različitih programa.

Danas poslijepodne povodom svečanog otvorenja "Noć knjige 2104." u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorena je izložba fotografija "Kadar za čitanje 2014.". Riječ je o 24 fotografije odabrane među 218 pristiglih na fotografski natječaj na temu čitanja koji su organizirali "Noć knjige" i Fotoklub Zagreb.

NSK je koordinator cjelokupnog programa, a ravnateljica te institucije Dunja Seiter-Šverko kazala je da je riječ o manifestaciji koja promiče i slavi knjigu, kulturu čitanja, autora i izdavaštva. Knjižnice u njoj sudjeluju kao društveno odgovorne ustanove koje promiču slobodu čitanja i identiteta te kao komunikacijska mjesta na kojima se stječu nove sposobnosti, vještine i znanja, dodala je.

Na otvorenju je bio i premijer Zoran Milanović, koji je priznao da budućnost knjiga u Hrvatskoj nije sjajna. Ali nije ni mutna. Što nam je činiti? Tiskati, subvencionirati koliko možemo, čitati mnogo i kritično, biti izbirljiv i znatiželjan, i tako odgajati djecu, poručio je.

Hrvati čitaju pet puta manje od europskog prosjeka

Ove se godine "Noć knjige" održava pod pokroviteljstvom Vlade, a organizirale su je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.