Lupinizam - novi stil u umjetnosti Stephana Lupina

Nakon što je prošle godine izlagao u prestižnoj njujorškoj galeriji Ralph Pucci, našem proslavljenom fotografu Stephanu Lupinu stižu pozivi za nove izložbe u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji. Fotografije su mu zamijenile slike i skulpture kojima predstavlja i novi stil u umjetnosti - lupinizam. 

Jedni su već gotovi, druge dovršava. Ljubavnici. Vatreni i sjedinjeni. Tako Lupino opisuje svoje nove skulpture. Foto studio je odavno zamijenio slikarskim ateljeom, a putevi ga svakodnevno vode i u Ljevaonicu Ujević gdje se ne odvaja od gline.

S tim skulpturama odlazi u Miami. Poziv je uslijedio nakon prošlogodišnje izložbe na Manhattanu gdje se prvi put američkoj publici predstavio kao kipar i slikar. Fotografija ga, kaže, odavno već ne zanima. Golišave ljepotice pripadaju prošlosti, a prošlost mu ponekad posluži kao inspiracija. 

Dizajnirao je namještaj, u drvu i željezu spajao moderno i tradicionalno. Uz njegove drvene skulpture sve više je slika. Završava ciklus "Petog elementa", inspiriran po drevnoj kineskoj filozofiji, koji također planira izložiti na inozemnim izložbama. Dotad, kaže, ima nade da izlaže i na domaćem terenu.

Pogledajte videoprilog.