Kuda idu divlje svinje 43 godine poslije

Serija 'Kuda idu divlje svinje', premijerno je izvedena 1971. U priči u kojoj ima i jakih i slabih, i arogantnih i korumpiranih, i onih s idealima i onih koji su za sitan novac dušu prodali vragu, bili su vrlo provokativni te 1971., a aktualni ostali svih ovih godina i postali klasik.

Serija vrvi onim čemu stalno svjedočimo i konvertitstvom i konformizmom i otvorenim uzimanjem nezasluženog. Na pitanje tko je danas Crni Rok scenarist Ivo Štivičić kaže da ga ne vidi, jer je taj lik dobrica iz crtića u odnosu na junake našega doba - 'današnji Crni Rok je moćni bankar, industrijalac, moćan u svim sferama gdje se okreće kapital'.

Povod okupljanja dijela ekipe u Zagrebu je predstavljanje knjige 'Kuda idu divlje svinje, subverzivna poetika Ive Štivičića i Ivana Hetricha'. Opisuje nastanak serije, daje uvid u mnogobrojne percepcije i tumačenja, društveno-političke kontroverzije i izjave najvažnijih sudionika u realizaciji antologijske dramske serije u 10 nastavaka.

'Trebalo bi snimiti seriju o kriminalcima ovoga vremena. 'Kuda idu divlje svinje' ima metaforičko značenje. Zato mislim da bi se 'Divlje svinje' mogle snimiti i danas - bila bi to prava boja vremena kojem pripadamo', izjavio je Ljubiša Samardžić koji je glumio Crnog Roka. Na kreativcima našega doba je potez. Materijala, nažalost, ima napretek!

Pogledajte videoprilog!