Ribić: U vrijeme krize štednja je zlo, a potrošnja vrlina

Jučer smo čuli da Vlada od sljedeće godine uvodi porez na kamate na štednju građana, iako je samo dan prije tvrdila da nema novih poreza, te da na taj način kani prikupiti oko 300 milijuna kuna. Porez na kamate na štednju uvest će izmjenama Zakona o porezu na dohodak i to po stopi od 12 posto.

Smanjuju se i porezne olakšice tvrtkama za reinvestiranu dobit. Iz Vlade se pravdaju. Ovo nije udar na građane i banke. Samo su nešto morali učiniti kako bi smanjili deficit i zadovoljili Bruxelles.

Danas je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić pojasnila da je porez na kamate na štednju jedna od ranije najavljenih mjera. Ta je mjera javno prezentirana prije tri tjedna kad smo raspravljali o tome koje bi mjere ušle u okvir 2,3% smanjenja deficita, rekla je.

Porez na štednju dio je mjera Vlade kojima je cilj smanjenje deficita i stabilizacije proračuna i nije nikakva nova odluka Vlade
, izjavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Za najjaču oporbenu stranku novi porezi su, očekivano, dokaz Vladine nesposobnosti. To je u njihovu stilu, u skladu s onim kako su počeli. Dakle ne govore istinu, da ne kažem da lažu. Tragedija ovog trenutka je u gospodarstvu - to što oni ne razmišljaju o poticajima, nego naprosto samo se bave porezima. To je kao da požar stalno gasite benzinom. To oni uporno rade, poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U obranu uvođenja novih poreza SDP-ovci su stali i u emisiji Hrvatskog radija Poligraf. Nisu prevarili građane, ovakvo oporezivanje su, kažu, i najavljivali.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je da će se zauzeti za to da štedni polozi do 100.000 eura ne budu oporezovani jer je to vrijednost stana prosječne obitelji.

U vrijeme krize štednja je zlo, a potrošnja vrlina, kazao je sindikalist Vilim Ribić. Tvrdi da je izlazak iz krize u kontroliranoj inflaciji precijenjene kune uz istodobno ukidanje valutne klauzule.

Bivši premijer Nikica Valentić protivnik je takve ideje. On je komentirao i medijska nagađanja o tome da bi mogao biti HDZ-ov protukandidat Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima. Naglasio je kako nitko službeno nije razgovarao s njim, ali smatra da je čast ako se nekome ponudi takva kandidatura.