Hrvatska secesija na Europeani - dostupna svima

Zahvaljujući međunarodnom projektu digitalizacije europske baštine Partage Plus, više od pet tisuća zapisa o hrvatskoj secesijskoj baštini od sada se može pronaći na Europeani, vodećoj mrežnoj platformi za kulturu Europske unije, čime se ta građa integrirala u europski kontekst i dostupna je svakom korisniku Interneta na 17 jezika, uključivši i hrvatski, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta, koji je Muzej za umjetnost i obrt (MUO) koordinirao u protekle dvije godine.

Glavni koordinator je britanski Collections Trust, u njemu je sudjelovalo 25 partnera iz 17 europskih zemalja, od Norveške i Švedske do Grčke i Portugala, rekla je Vesna Lovrić Plantić, voditeljica projekta. Objasnila je kako je secesija, poznata i kao Art Nouveau, Liberty, Modernism, Arte Nova te Jugendstil, izabrana jer se kao univerzalan stil manifestira u svim granama umjetnosti, arhitekture i dekorativne umjetnosti te u svim dijelovima Europe.

Sudionici su, počevši od ožujka 2012. digitalizirali predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije. Projektom je stvorena baza s više od 75 tisuća digitalnih zapisa, uključivši dvije tisuće 3D modela stručno odabranih predmeta, dok je Hrvatska doprinijela s 5176 zapisa i 135 3D modela.

MUO je odabran kao hrvatski partner u projektu među ostalim i zato što je u suradnji s 40 hrvatskih muzeja, galerija, privatnih kolekcija i institucija desetak godina ranije realizirao izložbu Secesija u Hrvatskoj. Na suradnju za projekt Partage Plus pozvali su 120 ustanova i pojedinaca, a suradnja je uspostavljena sa 64 partnera iz cijele Hrvatske. Sudjelovanje MUO-a financijski su poduprli Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.