Počinje potraga za Cervantesovim ostacima

Skupina znanstvenika započet će u ponedjeljak prvu fazu potrage za posmrtnim ostacima Miguela de Cervantesa kako bi u crkvi u središtu Madrida pronašla mjesto gdje počivaju posmrtni ostaci autora Don Quijotea.

'
Georadar nam ne može točno pokazati radi li se upravo o tijelu pisca, ali nam može signalizirati mjesto ukopa', objasnio je stručnjak georadarskih mjerenja Luis Avial, zadužen za tu prvu fazu potrage. 'Osjetljiv dio posla potom ostaje arheolozima i pravnicima koji trebaju doći do kostura i odrediti radi li se o Cervantesu', dodao je on na konferenciji za novinare u Madridu.

Rođen 1547. u starom sveučilišnom gradu Alcala de Henares, blizu Madrida, pisac je umro u glavnom gradu 22. travnja 1616. i pokopan je u maloj crkvi Svetog Trojstva 23. travnja, kada se službeno obilježava njegova smrt. Cijeli proces potrage bi mogao trajati mjesecima. Prva faza će stajati 12.000 eura, a cijeli proces stajati oko 100.000 eura. Budu li pronađeni Cervantesovi posmrtni ostaci, ostat će u crkvi, ali će njihovo mjesto biti obilježeno pločicom, zaključio je povjesničar.