Izložba Josipa Vanište u Karlovcu

U karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas danas je, uz nazočnost autora Josipa Vanište te mnoštva poklonika njegova rada, otvorena izložba 70 njegovih slika, crteža, kolaža i dva prostorna objekta, odnosno instalacija.

Kustosica Gradskog Muzeja Antonija Škrtić rekla je kako je velik odaziv na otvaranje izložbe krunski dokaz da likovnoj i ukupnoj kulturnoj publici u Karlovcu treba stalna izložba karlovačkog slikarstva od Karasa do suvremenog Vanište.

Akademik Tonko Maroević naglasio je da organiziranje ovako sveobuhvatne izložbe u Vaništinom rodnom Karlovcu nije potaknuto sentimentalnošću, već evociranjem, vraćanju ishodištu, ali bez pretjerivanja, na suzdržan način.

Kad gledam ovu izložbu od 'Haupfeldove tiskare' pa do 'Solsticija', to jest hommage djedu i očevu bratu, žrtvama 1. svjetskog rata, u tom Solsticiju je crno sunce, čudni sjaj koluta na zidu čija svjetlost, sažima, emanira to grubo sjećanje, materijalizirano i sublimirano u savršenom obliku kruga, koji je istodobno i toliko prirodan i geometrijski savršen, apsolutan, kazao je Maroević. Ustvrdio je da je u toj čežnji i žudnji za apsolutnim i savršenstvom Vaništa ostvario neke od najsenzibilnijih prizora, pejsaža, portreta i apsolutnih oblika.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da Vaništa svojim doprinosom kulturi ocrtava sve temeljne zadaće Akademije, jer promiče najveće vrijednosti nacije, što nadilazi svaku ideologiju i pristranost, čuva identitet i predstavlja državu i naciju. Sve te Akademijine postulate, od svih članova najviše povezuje i simbolizira Josip Vaništa, sva ta Akademijina poslanja. Ove je godine dvadeseta godina otkako je Vaništa redoviti član Akademije i nije lako opisati veličinu njegove zasluge i utjecaj na rad Akademije i na društvo, rekao je.

Josip Vaništa izjavio je kako je iz Karlovca rano otišao, ali da ga nikada nije zaboravio. Za izložbu koja nosi ime Ishodišta Vaništa autor je rekao - netko tko ima malo kulture i senzibiliteta za likovnu umjetnost može primijetiti da postoji jedna izrazita povezanost, koja se može vidjeti i koja se osjeća.

Izložba će ostati otvorena do 16. lipnja, a izložena su poznata Vaniština djela "Kiša, "Pejzaš s crnom sjenom", "Večernje očajanje", "Otok Sv. Katarine", "Studija po Račiću", ali i slike nastale tijekom prošle godine, kao što je "Kupa kod Karlovca 750", "Solsticij", "Laterna Magica" i "In memoriam".