Dodijeljene nagrade HAZU-a

Akademija se nikada ne bavi dnevnom politikom, a u atmosferi gdje se gubi objektivnost kritičkog razmišljanja odolijeva se svjetonazorski opredijeliti, iako nas često, obično s ekstremističkih pozicija obiju strana, pozivaju da to napravimo, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić na današnjoj dodjeli nagrada za prošlu godinu i 153. obljetnicu osnutka.

HAZU je akademija svih svjetonazora, za nas postoji jedna Hrvatska i ne možemo sudjelovati u njezinu razdvajanju po bilo kojoj osnovi, rekao je Kusić na svečanosti, u nazočnosti brojnih osoba iz kulturnog, znanstvenog, vjerskog i političkog života. Svojom ideološkom nepristranošću Akademija može okupiti i motivirati najbolje znanstvenike i stručnjake, a nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća potvrđuju takvu njezinu poziciju, dodao je.

Za područje društvenih znanosti nagrađena je Jasna Omejec za knjigu "Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava, Strasbourški Acquis". Dvije su nagrade dodijeljene za prirodne znanosti i matematiku - Amiru Hamziću za značajna znanstvena otkrića u istraživanju fizičkih svojstava oksidnih heterostruktura i spinskoga Hallova efekta u slitinama te Vladimiru Zebecu za monografiju Zbirka Trepča/Stari trg.

Iz medicinskih znanosti nagradu je dobio Zdravko Petanjek za značajna znanstvena otkrića o odgođenoj maturaciji dendrita asocijativnih neurona tijekom ranog djetinjstva u čovjeka a iz tehničkih Davor Romić za biotehnološka postignuća na području melioracije i gospodarenja vodom.

S područja filoloških znanosti nagrađena je Marija Turk za knjigu "Jezično kalkiranje u teoriji i praksi. Prilog lingvistici jezičnih dodira", nagradu za književnost osvojio je Stipe Botica za "Povijest hrvatske usmene književnosti", za likovne umjetnosti arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina za Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u japanskom Tokamachiju a na području glazbe skladatelj Zoran Juranić za operu "Posljednji ljetni cvijet".

U ime nagrađenih zahvalio je Amir Hamzić ustvrdivši da svi laureati osjećaju poštovanje prema instituciji HAZU-a koja je danas više nego ikad otvorena prema društvu i sretni su što je njihov doprinos prepoznat u toj velikoj zajednici znanosti i umjetnosti. Napomenuo je kako cilj znanstvenika nije dobiti nagrade, već da, podsjetio je na riječi prvog predsjednika Akademije Franje Račkog, služe istini.

Na svečanosti je nastupio Komorni zbor "Ivan Filipović", pod ravnanjem dirigenta Gorana Jerkovića, koji je izveo skladbe Josipa Štolcera Slavenskog "Voda zvira" i "Čardaš" Emila Cossetta.