Nižu se pravosudni problemi "kapitalaca" iz SDP-a i IDS-a

HRT doznaje kako je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i službeno pod istragom. USKOK je prihvatio kaznenu prijavu koju je policija podnijela protiv nje te je na nju i vlasnika osječke tvrtke OLT Željka Biloša proširio istragu zbog zaustavljanja ovrhe nad tom tvrtkom.

Pod istragom je od prije i bivša šefica porezne ispostave u Osijeku Ružica Kovačević, koja je navodno na traženje Čavlović Smiljanec zaustavila naplatu poreznog duga OLT-u. Time je, navodno, oštetila proračun za najmanje 11,8 milijuna kuna, a OLT-u je omogućeno nesmetano poslovanje preko svojih računa do predstečajne nagodbe u svibnju 2013. 

Komentirajući slučaj šefice Porezne uprave premijer Zoran Milanović je rekao kako je vidio očitovanje ministra financija te da mu nema što dodati. Kaže da će trebati priložiti vrlo jake i uvjerljive dokaze.

No prebacio je lopticu na bivšu vlast i rekao da im je ostavila 51 milijardu poreznih potraživanja. Pitao se i što je DORH radio za to vrijeme, zašto se nitko time nije bavio kao sada Nadom Čavlović Smiljanec. Što je s onima koji su odgovorni za milijarde nenaplaćenih poreznih obveza prema državi, pita Milanović. 

Nije se moralo dugo čekati na reakciju HDZ-a. Samo nekoliko sati nakon izjave Milanovića predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker odbacili su odgovornost svoje stranke za porezni dug koji je SDP-ova koalicija naslijedila dolaskom na vlast. Ako možemo o nečijoj odgovornosti govoriti nakon dvije i pol godine njihove vladavine, to je samo o njihovoj odgovornosti za nečinjenje i nesposobnost, te za upropaštavanje hrvatskoga gospodarstva i standarda hrvatskog čovjeka, rekao je Karamarko.

Šef HDZ-a ironično je rekao kako je HDZ kriv za sve. Kriv je HDZ za sve, za njihove softvere, zato što im katkad nestane struje u kancelarijama, što su zauzeti dugim ručkovima pa ne mogu obaviti neke poslove. Ovo je apsurdno i ne treba uopće komentirati. To je smiješno, kazao je Karamarko.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker rekao je kako je očito da je Milanović neinformiran čovjek s klasičnom pričom "za sve je kriv drugi, a ne SDP". Naglasio je da je SDP u Poreznoj upravi postavio svoje kadrove, da je dvije i pol godine na vlasti pa su mogli napraviti što su htjeli. Ali, očito su napravili ono što su napravili, a za to što su napravili treba netko snositi odgovornost, kazao je.

Optužnicu "zaradio" i IDS-ovac Flego

Na riječkome Županijskome sudu potvrđena je optužnica protiv istarskog župana Valtera Flege. USKOK ga tereti da je zloporabom položaja i ovlasti, dok je bio buzetski gradonačelnik, oštetio gradski proračun za više od 539.000 kuna. Navodno je sebi i suradnicima protuzakonito povećao plaće.

A sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel treba ostati u istražnom zatvoru i iduća dva mjeseca, jer se pretpostavlja da bi na slobodi mogla ponoviti kažnjivo djelo i utjecati na svjedoke, odlučila je sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskog suda.

USKOK je na početku istrage predložio više od stotinu svjedoka, a nakon mjesec dana neispitanih je ostalo više od 80, doznaje se na sudu.

Podsjećamo, nedavno je Linić branio Šegona, a zatim je smijenjen na sjednici Vlade. Problema s pravosuđem ima i donedavni gradonačelnik Vukovara te bivši član Predsjedništva SDP-a Željko Sabo.