Uskoro nova serija 'Crno-bijeli svijet'

Nazvana po novovalnom hitu grupe Prljavo kazalište, serija od 12 epizoda najavljuje se kao glavni projekt dramskog programa Hrvatske radiotelevizije za 2014. Seriju producira kompanija Inter film, a HRT joj je platio ukupno oko 11 milijuna kuna.

Redatelj Goran Kulenović široj je publici poznat po sitcomu Bitange i princeze. Ovaj projekt je, kaže, neusporedivo drukčiji - klasična dramska serija. Jedan od najatraktivnijih elemenata serije, svojevrsna poveznica među gledateljskim generacijama, mogla bi biti kultura punka i novog vala.

Iako autori serije dosta toga drže u tajnosti, u medije su dospjele informacije da su cameo uloge ponuđene i nekim autentičnim protagonistima punk-rok scene 80-ih, poput Davorina Bogovića i Davora Gopca. Spominje se i da će neki sporedni  glumci igrati stvarne glazbene junake tog vremena, poput Darka Rundeka ili Gorana Bregovića.

Mladi glumci stavljeni su u izazovnu ulogu oživljavanja vremena mladosti svojih u mnogočemu najžešćih kritičara - vlastitih roditelja. Za uloge se pripremaju gledajući dokumentarce o 80-ima i razgovarajući sa stvarnim sudionicima tih mitologiziranih vremena.   

Poseban izazov za autore je scenografska uvjerljivost Zagreba, Beograda i drugih lokacija iz 1980. Većina kultnih okupljališta ondašnje mladeži više ne postoji. Ekipa serije nastoji barem privremeno oživiti što više legendarnih mjesta koja još žive u simboličkom univerzumu milijuna ljudi od Vardara do Triglava - iako su u stvarnosti, nažalost, možda i nepovratno propala, umjesto da se ističu kao dio kulturne i turističke ponude Zagreba.

Pogledajte videoprilog.