Splitski likovni umjetnici ne žele napustiti Dioklecijanove podrume

Stotinjak splitskih likovnih umjetnika danas je održalo mirni prosvjed u Dioklecijanovim podrumima, odbijajući Uredu za kulturu Grada Splita predati prostor za koji im je istekao ugovor 15. travnja.

Nakon isteka ugovora Grad Split odlučio je Dioklecijanove podrume, u kojima su nekoliko desetaka godina upravljali i izlagali likovni umjetnici, dati na upravljanje Muzeju grada Splita. Grad je vlasnik Podruma i mora štititi svoju imovinu, smatra gradonačelnik Ivo Baldasar.

Predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Mateo Perasović okupljenim je novinarima rekao da se nije poštovao zakonski otkazni rok od 30 dana te da gradonačelnik nije nadležan donositi odluke o otkazu. Imamo već stotinjak ugovora s turističkim agencijama i sve je ovo trebalo dogovarati mjesecima unaprijed. Podrume ne damo. I dalje ćemo naplaćivati ulaznice, a ovim putem želim podsjetiti da HULU desetljećima upravlja Podrumima i bez tog novca ne možemo funkcionirati, kazao je Perasović.

Dodao je i da je odluka donesena bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća, te da se gradonačelnik oglušio o Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prema kojemu je trebalo izraditi konzervatorsku podlogu za Dioklecijanove podrume koju donosi Ministarstvo kulture, a verificira UNESCO, pa tek onda provodi i usvaja Gradsko vijeće.

Pročelnik Ureda za kulturu Grada Splita Siniša Kuko podsjetio je da je HULU u Podrumima nelegalno. Grad Split odlučio je da od 14. travnja neće produžiti ugovor. Istekao je i rok od 15 dana da napuste prostor. Pa, i sami vidite u kakvom su stanju Dioklecijanovi podrumi. Kao spomenik nulte kategorije oni trebaju znatno bolju brigu. Grad je HULU obećao sredstva za daljnji rad, rekao je Kuko.