Hrvatska neće postati konkurentnija ako oteža život radnicima

Problem nezaposlenosti ne muči samo Hrvatsku. Svakim danom taj problem postaje sve veći i u Europi. Protiv politike štednje i nezaposlenosti prosvjedovali su nedavno u Bruxellesu radnici iz cijele Europe, i to na poziv Europske konfederacije sindikata, čija je glavna tajnica Bernadette Segol gostovala u emisiji Paralele.

Pri izradi novog Zakon o radu naša vlada poziva se na zakonodavstva europskih zemalja, posebno njemačko. 

Govoreći o ideji da se malim poduzetnicima, koji zapošljavaju do pet radnika, olakša otkazivanje ugovora o radu, odnosno omogući davanje otkaza radniku bez obrazloženja, Bernadette Segol kaže kako treba zaštititi radnike u malim poduzećima. Ako se toliko olakša otpuštanje i zapošljavanje, rad postaje roba. Prema dosadašnjim iskustvima, lakše otpuštanje nije omogućilo lakše zapošljavanje. Također je naglasila kako se takve rasprave ne trebaju voditi na europskoj, nego na  nacionalnoj razini i sa sindikatima.

Za nju je fleksibilizacija tržišta radne snage prihvatljiva samo ako postoji financijska sigurnost i sigurnost pronalaska novog posla. Naglasila je kako fleksibilizacija nije povećala zaposlenost, već su poslovi postali nestabilni, a to nije budućnost. Dodala je kako se konkurentnost ne ostvaruje nesigurnošću radnog mjesta, već otvaranjem kvalitetnih radnih mjesta, osposobljavanjem radnika i stvaranjem osjećaja da su zbrinuti.

Na pitanje što misli o vanjskoj usluzi, tzv. outsourcingu u javnom sektoru, Segonal je rekla kako je javni sektor vrlo važan dio europskog socijalnog modela. Za obične ljude je najvažniji. Cilj mu moraju biti dostupnije javne službe, a ne slabljenje javnog sektora. Ona kaže kako je outsourcing u javnom sektoru poslužio tome da se radnicima oteža život i uvjete rada, a i da ih se riješi.

Bernadette Segol smatra da su sve dosadašnje mjere samo povećale nezaposlenost. Pitanje zapošljavanja i kvalitetnih poslova mora biti prioritet. Europi je potreban novi put, naglasila je, a Hrvatskoj je preporučila da mora otvarati kvalitetnija radna mjesta. Ne smijemo vjerovati da će Hrvatska postati konkurentnija samo ako oteža život radnicima, bude li smanjivala plaće i mirovine - budućnost ne bi smjela biti takva, izjavila je glavna tajnica Europske konfederacije sindikata.