Josip Leko u Javnoj stvari: Hrvatska se zadužila neizdrživo!

Nisam dobio analizu niti razloge da se iz državnih tijela, institucija ministarstava i drugih subjekata ili privatizira ili izdvoji dio poslova kako bi se moglo bolje kontrolirati. Sam outsourcing nije ni dobar ni loš. To je poslovna odluka i ovisi o puno elemenata. Naravno, kada je riječ o takvom potezu u ministarstvima i državi, onda to ima i političku konotaciju. Očekujem da ćemo imati analizu i elemente i ciljeve koji se žele postići s takvom mjerom i vrijeme u kojem se ona može postići kako bismo za neki period dobili svi, rekao je u emisiji HTV-a Javna stvar predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Stranka i sva tijela stranke su dobila i složila se s osnovim ciljevima ove Vlade. Mislim da je u Hrvatskoj posve razvidno i svima jasno da se Hrvatska zadužila neizdrživo. Na djelu je sada nepovoljno zaduženje koje će opterećivati Hrvatsku na duži period. Mi se sada zadužujemo 6-7% i kada bismo imali gospodarski rast, to bi bio preveliki teret. U stranci nema spora da su dva glavna cilja: Hrvatskoj smanjiti ovisnost o tuđoj akumulaciji, skupim kreditima i poštovati pravila javne potrošnje dogovorena u Europskoj uniji, a to se radi o prekomjernom deficitu, rekao je Leko.


Teme o kojima je još s Lekom razgovarao urednik i voditelj Javne stvari Goran Rotim su Zakon o radu, ustavne promjene, ćirilica, odnos s premijerom i stanje u SDP-u.

Cijeli razgovor s Josipom Lekom uskoro pogledajte u videoprilogu.

Prethodne emisije Javna stvar pogledajte OVDJE.