Filmom "Prezaduženi" otvoren Subversive Festival

Sedmi Subversive Festival, koji će se dva tjedna održavati pod geslom "Moć i sloboda u doba kontrole: mreže - ideologija - alternative", svečano je otvoren u Zagrebu filmom talijanskog režisera Andrea Segre "Prezaduženi".

Festival kroz filmski, forumski i konferencijski program, kroz Sajam angažirane književnosti i Školu suvremene humanistike, okuplja vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše i aktiviste koji će, kako navode organizatori kao svoj moto, nastojati što više razotkriti kako društvo nevidljivo potpada pod kontrolu moći.

Izaslanik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević otvorio je Festival i naglasio da to radi na Dan medija, što ima svoje značenje, čestitao organizatorima i kazao da se radi o manifestaciji koja bilježi veliki uspon. Kazao je da će u programu uživati ne samo studenti nego i drugi naraštaji.

Glazbeni dokumentarac "Prezaduženi" predstavlja grčku glazbenu tradiciju "rebetiko", žanr koji u toj zemlji ima društvenu ulogu kakvu ima "fado" u Portugalu ili "sevdah" u Bosni. Na pozadini grčkog gospodarskog sloma pjeva o ljubavi i siromaštvu, učeći o tome iz pjesama nastalih gotovo prije jednog stoljeća. Kad imaš trnje u sebi, tražiš načina kako da ga iščupaš i tako nastaje umjetnost, kaže jedan izvođač u filmu.

Direktor produkcije Festivala Nikola Devčić sa suradnicima predstavio je program festivala i kazao da je ovogodišnji najraznovrsniji do sada. Osvrnuo se na to što je dio ekipe osnivača festivala napustio Subversive Festival i otišao za svojim novim projektima.

U listopadu prošle godine programski tim koji čine Igor Štiks, Srećko Horvat, Jelena Ostojić, Vedrana Bibić, Boris Postnikov, Andrea Milat, Mario Kikaš i Nikolina Rajković u otvorenom pismu pojasnio je da zbog razilaženja u poimanju aktivističkog rada u sklopu Subversive Foruma te svrhe Subversive Festivala uopće, neće nastaviti raditi na daljnjoj realizaciji projekata koji će se eventualno odvijati pod tim imenom.