Premijera "Ane Karenjine" u osječkom HNK

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je izvedena drama Ana Karenjina Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Predstavu su, prema predlošku britanske dramaturginje Helene Edmundson obradili dramaturginja Marijana Fumić i redateljica Dora Ruždjak Podolski, a kazališni prikaz Ane Karenjine doimao se kao filmsko platno na kojem se munjevito mijenjaju slike.

U predstavi je angažiran cjelokupni dramski ansambl osječkog HNK. Nositeljica naslovne uloge Sandra Lončarić Tankosić do kraja tankoćutno i snažno oslikala je unutarnju borbu Ane Karenjine, koja voli i pati. Priznala je kako je uistinu riječ o zahtijevnoj ulozi prepunoj emocija - koja i troši i daje. Uz Sandru Lončarić Tankosić nastupaju Davor Panić (Aleksej Aleksandar Karenjin), Vladimir Tintor (grof Aleksej Kirilović Vronski), Aleksandar Bogdanović (Konstantin Dmitrijevič Levin) i drugi.
Scenograf je Stefano Katanur, kostimografkinja Barbara Bourek, a glazbu potpisuje Igor Valeri.

U osječkom HNK ovo je treća premijera Ane Karenjine, jednog od najpoznatijih svjetskih romana. Prva premijera izvedena je 1920., a posljednja 1928.