"Vizije iz pakla - Umjetnost protiv zaborava"

Židovski slikar Adolf Frankl rođen je 1903. godine u Bratislavi. Prošao je tri nacistička koncentracijska logora, uključujući i Auschwitz, preživio i nakon rata stvorio slikarski ciklus "Vizije iz pakla - Umjetnost protiv zaborava". Njegova djela od danas su izložena u zagrebačkim Klovićevim dvorima.
Izložba "Umjetnost protiv zaborava" nastala je iz ciklusa "Vizije iz pakla" koji Adolf Frankl započinje raditi 1945. sve do svoje smrti. 1996. godine cijeli projekt dobiva zaštitu i pokroviteljstvo UN-a.

U Galeriji Klovićevi dvori bit će izloženo 38 radova iz stalnog postava Artforum galerije iz Beča koju vodi umjetnikov sin Thomas Frankl, ujedno i vlasnik eksponata i promicatelj očeve umjetničke ostavštine. Izložba će biti popraćena i filmom o životu i stvaranju umjetnika.

"Vizije iz pakla – Umjetnost protiv zaborava" je nasljedstvo koje će kroz vizualnu umjetnost generacijama svjedočiti istinu o holokaustu. Naglasak na umjetnosti proizašloj od žrtve holokausta vraćaju dostojanstvo svima onima koji su ubijeni. Jedino edukacijom možemo na svim razinama naučiti društvo o ljudskoj odgovornosti u civiliziranom društvu, da se glasno usprotive, spriječe i zaustave mržnju, nepoštovanje različitosti te da se oslobodimo predrasuda.