Milanović smijenio Linića - novi ministar financija Boris Lalovac

Ne vidim više razloga za suradnju s ministrom financija Slavkom Linićem. Kao ministar odradio je veliki posao, koji će biti vidljiv i u više mandata. Na tome mu zahvaljujem. Izjavio je to na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima premijer Zoran Milanović. Za novog ministra financija predložio je dosadašnjeg Linićeva zamjenika Borisa Lalovca. Riječ je o obrazovanom i mladom stručnjaku koji poznaje sve procese i posao može početi raditi odmah, rekao je premijer. Prije konferencije premijer je u Banskim dvorima primio Linića koji nakon razgovora novinarima ispred Banskih dvora nije htio dati izjavu.

Biografija Borisa Lalovca - bez većih promjena u fiskalnoj politici

Osvrćući se na slučaj Spačva, premijer je kazao kako je riječ o pogrešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila i Porezna uprava. 'To je alarm i tada se nešto mora postupiti', dodao je. Kazao je, međutim, kako su predstečajne nagodbe diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Tko ne ispunjava te kriterije, ne može biti u mojoj vladi, naglasio je. Vjerujem da je Linić ispravan, ali kada dođe do greške u vođenju administracije, premijer mora reagirati. 'Ne mogu voditi kazneni postupak, ali političku istragu mogu', dodao je. 

Milanović je kazao kako je o Linićevoj smjeni razgovarao sa svim kolegama u kabinetu i sa svim ministrima, ali je odluku morao donijeti sam. Dodao je da će Linić odlučiti hoće li se vratiti u saborske klupe. 'To što je objavljeno u medijima, javno je već nekoliko mjeseci i na to nemam utjecaj', poručio je Milanović. Odbio je nagađanja da će riječki SDP-ovci stati u zaštitu Liniću. 'Čujte, ja sam iz Zagreba, a roditelji su mi porijeklom izvan Zagreba, tako da sam u toj nesretnoj poziciji da nikada ne mogu govoriti o zagrebačkom klanu i zagrebačkom SDP-u. Mislim da su priče o riječkom SDP-u jedna uvreda otvorenosti i naprednosti te sredine, jer ispada da se radi o nekakvom klanu tamo', rekao je Milanović.

Pogledajte genezu sukoba Linića i Milanovića - što kažu vještakinja, novinar i politička analitičarka - video

Prema dokumentima koje je objavio Jutarnji list, Linić je osobno potpisao odluku kojom se kupnjom oranice briše milijunski dug Darija Puljiza, bivšeg vlasnika nekada moćnoga vinkovačkoga drvnog diva - Spačve. Milanović je od Linića zatražio i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i pol milijuna. Linić tvrdi da u tom poslu nije bilo nezakonitosti, a za neutemeljeno nisku procjenu vrijednosti zemljišta optužuje donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović-Smiljanec. Odbio je komentirati i odnose u Vladi i stranci. Poručio je kako ne želi prepucavanjem u medijima ugroziti izglede SDP-a na europskim izborima.