Dodijeljene godišnje nagrade HND-a

Branko Šuljić, dugogodišnji novinar riječkog Novog lista, dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo za 2013., a na današnjoj svečanosti u Novinarskom domu dodijeljene su i godišnje nagrade HND-a.

Nagrada struke specifične je težine, izjavio je Šuljić, posebno se zahvaljujući kolegama novinarima. Zahvalio je i ljudima o kojima je i za koje je pisao - ribarima, marljivim kalafatima, ljudima s otoka, onima oko mora i s mora, te obitelji.

Kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić novinar je godine.

Godišnju nagradu HND-a "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić za tekstove U potrazi za drugim Vukovarom i Ko će Vukovar lepše da okiti, objavljene u Jutarnjem listu i Novostima, a za internetsko novinarstvo Ilko Ćimić za seriju članaka o predstečajnim nagodbama na portalu Index.hr.

Zagorkom za radijsko novinarstvo nagrađena je Silvija Šeparović za emisiju Aftershock Radio Sljemena, a za televizijsko Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju Horizonti Hrvatske televizije.

Snimatelj Mario Sladić dobitnik je nagrade Žarko Kaić za priloge iz Sirije emitirane na Hrvatskoj televiziji. Ta nagrada u jednakoj mjeri pripada i njegovu asistentu kamere Stjepanu Betiju, njihovi izvještaji iz Sirije izvrstan su primjer timskog rada koji ne poznaje strah i koji ništa ne smatra nedostižnim, stoji u obrazloženju.

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju pripala je Željku Lukuniću za fotografiju oluje Teodor objavljenu u 24sata i Večernjem listu.

Zagorka za istraživačko novinarstvo za 2013. nije dodjeljena, ocjenjivački odbor smatra da nitko od trojice kandidiranih nije ponuđenim tekstovima zaslužio tu nagradu.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je kako su godišnje nagrade struke i nagrada za životno djelo važan događaj za Društvo, unatoč više sumornom nego zadovoljavajućem stanju novinarske profesije. Nitko ne zna što donosi novi dan, nitko ne zna hoće li sutra raditi ovaj prestižni i zahtjevni posao, poručio je Duka.