Veći rast izvoza nego uvoza u prva dva mjeseca

Robni izvoz Hrvatske u prva dva mjeseca ove godine izražen u kunama, povećan je za 13 posto posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je istodobno porastao za 4,3 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznosi 60,7 posto.
U prva dva mjeseca iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti 11,2 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 18,5 milijardi kuna. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 7,2 milijarde kuna i manji je za 6,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rast dobiti tvrtki, rast industrijske proizvodnje, izvoza, pa i zaposlenosti, te za trgovačke tvrtke posebno važan rast potrošnje građana - sve su dobri pokazatelji za ukupan rast gospodarstva, BDP-a, a time napokon i skori rast standarda građana. To nam daje razloga za zadovoljstvo, ali ne i za euforiju, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar kaže kako posebno veseli da je pokrivenosti uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznad 60 posto te da izvoz raste u prerađivačkoj industriji za gotovo 8 posto, izvoz strojeva i uređaja za 17 posto, prehrambenih proizvoda za 16 posto, a izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda za gotovo 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, smanjen je deficit u robnoj razmjeni. Sve su to brojevi koji nas vesele, ali ne trebamo upasti u euforiju, ponavlja Vrdoljak.