Ibsenova "Nora" premijerno u HNK Zagreb

Nakon gotovo 20 godina Drama HNK u Zagrebu od danas izvodi jedno od najpoznatijih dramskih djela velikog norveškog pisca Henrika Ibsena - "Nora ili Kuća lutaka". "Nora"' i danas postavlja pitanja o stanju braka, ljubavi, ali više nego ikad govori o problemu ljudi koji žive u laži i iluziji.

Priča prati sudbinu Nore, 'male žene velikog muža' koji je mazi i tetoši kao divnu lutkicu, ali je zapravo isključuje iz svojega i njezina života. U najnovijoj produkciji zagrebačke nacionalne kuće Noru utjelovljuje Daria Lorenzi Flatz. Njezina supruga Torvalda, ispod čije se maske uglednoga građanina krije promašenost životnih nadanja i intelektualna prazina, utjelovit će Dušan Bućan.

U drami, koja se ovdje igra u prijevodu Josipa Tabaka, glume još i Luka Dragić, koji utjelovljuje obiteljskog prijatelja doktora Ranka, Lana Barić je Norina prijateljica iz mladosti gospođa Linde, Ivana Boban glumi odgojiteljicu Anu Mariju i sluškinju Helenu, dok je Vito Krpan Dijete.

Za scenski pokret zaslužna je Božićeva česta partnerica u projektima Ksenija Zec, dok koreografiju potpisuje Petra Hrašćanec. Scenografkinja i kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez. Kao suradnica redatelja u svojstvu "acting coacha" u timu je i Nataša Dangubić. Redatelj je Saša Božić.

Gosti u Hrvatskoj uživo bili su Darija Lorenci, Dušan Bućan i Saša Božić. Pogledajte videoprilog!